23 JUL

Feestelijke heropening van de Sint-Jan in Madurodam

Op donderdag 21 juli heeft Madurodam de vernieuwde Sint-Janskathedraal in Madurodam heropend. De nieuwe miniatuur van de Sint-Jan is gemaakt van polyurethaan, een synthetisch materiaal dat de tand des tijds beter verduurt, en vervangt het houten model dat in 1974 gemaakt werd.

Ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen medewerkers van Madurodam de eerste werkzaamheden voor de herbouw. De kerk in de stijl van de Brabantse gotiek is met een hoogte van bijna 3 meter, een lengte van 4,6 meter en een breedte van 2,5 meter een bouwkundig hoogtepunt. Maar ook aan de vele gebrandschilderde ramen en de ornamenten is veel aandacht besteed. Omdat de beelden, pinakels en ornamenten nu met de computergestuurde freesmachine zijn gemaakt in plaats van met de hand, zijn deze veel gedetailleerder dan bij het vorige model. Voorbeeld hiervan is het koperen Johannesbeeld op de top van het zuidtransept. Ook de recent onthulde 'sms-engel' komt in de Madurodam-versie terug.

Jaimani Ladi, jeugdwethouder van de Haagse miniatuurstad, onthulde de miniatuur, terwijl een zangkoor het lied ‘Onze ouwe Sint-Jan’ aanhief. De heropening werd verricht onder toeziend oog van de heer Toin Saris, lid van het kerkbestuur van de Sint-Jan in Den Bosch.
23-07-2011