Nieuws

11 JUL

Bisschop Hurkmans met zes collega's naar WJD Madrid

Bisschop Hurkmans is samen met zes Nederlandse collega bisschoppen aanwezig bij de Wereld Jongeren Dagen in Madrid van 16 t/m 21 augustus. Ook neemt hij met 100 jongeren en begeleiders uit het bisdom deel aan het voorprogramma in het aartsbisdom Toledo dat op 11 augustus begint. Paus Benedictus XVI bezoekt van 18 t/m 21 augustus de WJD in Madrid met als hoogtepunt de eucharistieviering op zondag op vliegveld Cuatro Vientos.

De overige bisschoppen die meegaan zijn: Mgr. Eijk (aartsbisschop van Utrecht), Mgr. De Jong (hulpbisschop van Roermond en tevens jongerenbisschop), Mgr. Van den Hende (bisschop van Rotterdam), Mgr. Van Burgsteden (hulpbisschop Haarlem-Amsterdam), Mgr. Woorts (hulpbisschop aartsbisdom Utrecht), en Mgr. Wiertz (bisschop van Roermond). Mgr. Eijk, Mgr. De Jong en Mgr. Van den Hende zijn tevens ‘catechese bisschop’, ze verzorgen voor de Nederlandse jongeren catechese bijeenkomsten.

Het is al langere tijd een gewoonte dat deelnemers van de Wereldjongerendagen tijdens het programma drie ochtenden met hun eigen land- en/of taalgenoten bij elkaar komen. Een vast onderdeel is dan de catechese, gevolgd door een Eucharistieviering. De thema’s voor de catecheses komen voort uit het internationale hoofdthema van de Wereldjongerendagen, dit jaar: “Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof.”

De bisschoppen zullen in hun catecheses aansluiten bij geloofsvragen en belangrijke thema’s waar jongeren in het alledaagse leven mee bezig kunnen zijn, zoals: Wat betekent het om te geloven in God en een persoonlijke relatie met hem op te bouwen? Hoe kun je God betrekken in het maken van keuzes? Hoe kun je het geloof delen met mensen om je heen?

Na afloop van de catechese kunnen jongeren hun ideeën en vragen uitwisselen in kleine groepen. Wat nieuw is dit jaar, is dat jongeren vervolgens plenair vragen kunnen stellen aan de bisschop die de catechese gaf. Het ochtendprogramma is verder gevuld met muziek, van een speciaal in het leven geroepen ‘WJD-band’, en andere verrassende elementen.

Het programma is te vinden op http://www.madrid11.com/en

 

11-07-2011