02 JUL

Pelgrimeren als volgers van de Heer

“Christus wil niet alleen bewonderd worden, maar ook navolgers hebben. Het is onze roeping, net als de roeping van Matthias, om Jezus te volgen op Zijn weg. Iedere pelgrimstocht wil eigenlijk uitbeelden wat wij als christen zijn: volgers van de Heer.” Met deze woorden besloot bisschop Hurkmans zijn homilie tijdens het middaggebed in de Sint Matthiaskerk van Trier.

Het middaggebed was het eerste gezamenlijke gebedsmoment van de tweedaagse diocesane bedevaart naar de Trier en Echternach. Aansluitend volgde in het zonovergoten centrum van Trier een stadswandeling, waarbij de Basilica van Constantijn, de Sint-Gangolfkerk, het Driekoningenhuis, Porta Nigra, Simeonstift, de Sint-Paulinkerk en tenslotte de Dom zu Trier werden bezocht. “Tussen al het toerisme zou je soms vergeten dat het een bedevaart is,” vertelde een van de pelgrims onderweg naar De Grote Markt. Het middagprogramma werd afgesloten met een eucharistieviering in de Dom.

Gezamenlijk gebed, goede gesprekken, een gezellige sfeer en mooi weer waren enkele van de ingrediënten van de eerste dag van de bedevaart. Zondag zullen de pelgrims beginnen bij de Petrus en Pauluskerk in Echternach. Vanuit deze kerk lopen zij in processie naar de Sint Willibrordkathedraal om daar de heilige mis te vieren.

Homilie mgr. Hurkmans middaggebed in de Matthiaskerk:

Homilie mgr. Hurkmans eucharistieviering in de Dom van Trier:
02-07-2011