18 APR

Verslag Palmzondag 2011

Palmzondag is al 26 jaar de dag waarop tieners en jongeren samenkomen rond hun bisschop om samen de Wereldjongerendag te vieren. Dit jaar was het een bijzondere editie, omdat in augustus 2011 immers de internationale Wereldjongerendagen plaatsvinden in Madrid. Hier werd dan ook volop aandacht aan besteed bij de Palmzondagmanifestatie, die in ons bisdom werd georganiseerd door de parochie Maria Geboorte uit Nijmegen.

Programma
De dag werd geopend met de Palmintocht vanaf het voorplein bij de kerk. Mgr. Liesen was hoofdcelebrant bij de Palmzondagviering. Na een korte wandeling van kerk naar school werd om 12.30 uur een warm buffet geserveerd in het Karel de Grote College in Nijmegen.
Het programma werd geheel in stijl weer opgepakt met de promotie van de Wereldjongerendagen in Madrid. Projectleider van het bisdom, Astrid Bakker, vertelde over de reis die het bisdom organiseert en Elisabeth Witt vertelde namens de Gemeenschap Emmanuel, die actief is in de Maria Geboorte Parochie, over hun eigen reis.

Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof
Daarna gaf Marc Goris voor de aanwezige jongeren een inspirerende inleiding aan de hand van de Palmzondagbrief van de Paus over het thema: "Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof". Paul Scholey deed ditzelfde op geheel eigen wijze voor de aanwezige tieners. De 80 aanwezigen werden daarna zelf aan het werk gezet: zij bespraken in deelgroepen enkele vragen over de inleiding.

Workshops
Na een korte pauze was het vervolgens tijd voor de workshoprondes! In de eerste ronde ging Mgr. Liesen dieper in op het Passieverhaal van Johannes en vertelde Pr. Ad Verest de aanwezigen over wijlen Paus Johannes Paulus II, in het kader van zijn zaligverklaring op 1 mei én zijn initiatief tot de start van de Wereldjongerendagen. De tieners konden ondertussen hun energie kwijtraken in de workshop Run to the Limit, waarbij zij al rennend zo snel mogelijk 25 vragen moesten beantwoorden.

In de tweede workshopronde konden de aanwezigen kiezen tussen de workshop van Pater Elias over relativisme of de workshop van Leo van den Broek over de interreligieuze dialoog en de eigen identiteit. Deelnemers die nog energie kwijt moesten, konden dit doen in de swingende salsaworkshop.

The Passion
De dag werd afgesloten met een promofimpje over The Passion, het grootse tv-evenement over het lijden en sterven van Jezus dat a.s. donderdag 21 april wordt uitgezonden op Nederland 3. Daarna was het hoog tijd voor een drankje en een broodje, alvorens de jongeren en tieners huiswaarts keerden. Op naar de internationale Wereldjongerendagen in Madrid!

De Nederlandse vertaling van de brief van de Paus is hier te downloaden. De presentatie van de WJD die is gehouden kun je hieronder terug zien. Meer informatie over de reis naar de Wereldjongerendagen vind je hier.

18-04-2011