03 APR

Om hemel en aarde te verbinden

"Broeders en zusters, het geloof is een gave maar het heeft voortdurend onderhoud nodig en soms is zelfs enige restauratie nodig.” Dat zei bisschop Hurkmans tijdens de zondagsmis 3 april in verband met de afronding van de restauraties aan de Sint-Janskathedraal.

Verwondering en geluk
“Als geen andere kerk helpt deze kathedraal, vele mensen, ook toeristen en anders gelovigen, om de hemel en de aarde bijeen te brengen. Zij is een uitstekend instrument om het uit elkaar vallen van de samenleving tegen te gaan. Zij schept eenheid. Mensen kunnen bij het rondkijken in de natuur, bij het zien van kunst, bij het ondergaan van grootse architectuur diepe ervaringen van verwondering en van geluk opdoen. Dit geeft rust aan de ziel, brengt mensen samen en dit kan geloof wekken,” aldus mgr. Hurkmans. In zijn homilie betoonde hij dankbaarheid jegens alle mensen en organisaties die zich elf jaar lang met hart en ziel voor de restauratie van de kathedraal hebben ingespannen.

Pauselijke onderscheiding
Tijdens de H. Mis reikte bisschop Hurkmans een pauselijke onderscheiding uit. Voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger ontving architect en oud-bestuurslid Herman Lerou namens paus Benedictus XVI de hoge pauselijke ridderonderscheiding in de Orde van Paus Sylvester. Lerou kreeg eerder dit jaar al als voorzitter van de Commissie Beheer van de parochie H. Johannes Evangelist een bronzen parochiepenning vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten bij de restauratie van de Sint-Jan en deze week ook de cultuurpenning van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Onthulling engelbeeld
De oplevering van de kathedrale basiliek Sint-Jan betekende gisteren vlak voor de plechtig gezongen vespers ook een onthulling. Aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven was het namelijk de eer om een nieuw luchtboogbeeld van een engel te onthullen. Bijzonder aan het beeld is dat de engel een mobiele telefoon vasthoudt. Het mobieltje heeft slechts één knop om naar God te bellen.

Festiviteiten op de Parade
Na de eucharistieviering vond er op de Parade een ontvangst plaats met koffie en Bossche Koek. Het plein werd opgeluisterd door het Bossche gilde De Oude Schuts, de Vughtse gildes van Sint Barbara en Sint Sebastiaan en het gilde Sint Catharina. Ook werden optredens verzorgd door drumfanfare Amantius uit Empel en de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch.

03-04-2011