28 FEB

Voor de Wereldjongerendagen de straat op

Vijf dagen lang hield de Tilburgse Binnenstadsparochie een week van evangelisatie. In samenwerking met jongeren uit Letland en de beweging Pro Sanctitate vonden er in en rondom de Heikese kerk een week lang activiteiten plaats. De week die in het teken stond van de Wereldjongerendagen, werd afgesloten met een concert op zaterdag 26 februari.

Dagelijks vormde de Heikese kerk de uitvalsbasis voor straatevangelisatie. “Alleen al het feit dat we hier een week lang staan, met mensen praten en muziek maken, geeft een signaal aan de stad af,” vertelt zuster Liliane. “Sommige mensen zie je op weg naar hun werk iedere dag voorbij komen. De eerste dag dat ze ons zien kun je de verbazing van hun gezicht aflezen. Naarmate de dagen verstrijken, ontstaat er meer contact.” Volgens de zuster zijn het kleine maar waardevolle momenten die iets positiefs van de kerk laten zien.

Deze indruk wordt bevestigd door enkele toevallige voorbijgangers. Een jongen van ongeveer 25 jaar loopt samen met zijn vriendin langs de partytent waar enkele jongeren uit Letland liederen zingen. De kerk spreekt hem niet aan en hij verwijst meteen naar de misbruikschandalen. “Maar ik snap heus dat niet heel de kerk zo is. Zij hebben daar niets mee te maken,” vertelt de jongen terwijl hij naar de tent wijst.

Twee zusters van de beweging Pro Sanctitate hebben zich een jaar geleden permanent in de parochie gevestigd. In een reeks van vier concerten gaven zij als afsluiting van de evangelisatieweek hun derde concert in de Heikese kerk. Sinds hun komst naar Tilburg hebben de zusters zich met activiteiten voor jongeren en gezinnen ingezet voor de Nieuwe Parochie. In het dekenale katern van het Bisdomblad van september 2010 verscheen een interview met hen. Voor meer informatie, zie de website van de parochie.
28-02-2011