16 FEB

De geloofsgetuigenis van Uganda

Op uitnodiging van Fr. Emmanuel Tusiime bezocht bisdommedewerker Harm Ruiter begin januari 2011 het Ugandese aartsbisdom Mbarare om het KISI Kids project te helpen opbouwen en kennis te maken met projecten van de Yesu Ahuriri lekengemeenschap. Het vormingsprogramma dat door de Ugandese priester wordt geleid, is in 15 jaar tijd gegroeid van zes gebedsgroepen naar ruim 500 gebedsgroepen van 50 tot 200 personen per groep.

Harm Ruiter: "De ontmoetingen toonden een kerk waar de oproep tot heiligheid resoneert en vrucht draagt. Een ruime eeuw geleden gingen er eerste missionarissen naar Uganda en ook uit ons land zijn er vele missionarissen die het evangelie daar in woord en daad hebben verkondigd. Deze nog jonge kerk in Uganda is volwassen geworden. Van een soms oppervlakkige missionering met veel syncretisme zien we nu een vitale kerk ontwikkelen met goed gevormd kader met een standvastig geloof met de bereidheid om het leven in dienst te stellen van het evangelie."

"Er zijn nog vele noden in Uganda en er is nog veel te doen," constateert Ruiter. "Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat de kerk van Uganda veel te betekenen heeft voor de kerk in Europa en dat haar geloofsgetuigenis de komende jaren in toenemende mate buiten haar grenzen zal weerklinken. De kerk in Uganda zal de kerk van Europa opnieuw helpen de eerste liefde voor Christus te herontdekken. Eer en waardering voor onze jonge zus in Afrika die volwassen is geworden en straalt in schoonheid, blijdschap en puurheid."

Het volledige reisverslag van Harm Ruiter is hier terug te lezen.
16-02-2011