14 FEB

Huwelijkszondag in Tilburg en Uden boven verwachting druk bezocht

Boven verwachting veel deelnemers deden gisteren mee aan de eerste huwelijkszondag in de parochies in Uden 76 deelnemers (echtparen en kinderen) en Tilburg Binnenstad 64 deelnemers (echtparen en kinderen). De huwelijkszondag werd georganiseerd in het kader van de zogeheten Marriage Week door de afdeling Huwelijk en Gezin van het Bisdom van 's-Hertogenbosch.

Programma
De twee parochies hadden hetzelfde concept: het programma begon ’s ochtends met de parochiemis. Na een feestelijke lunch volgden een workshop voor de echtparen en een doemiddag voor de kinderen. Daarna was er de vernieuwing van de trouwbelofte. De dag werd in de kerk afgesloten bij Maria.

Opnieuw ‘ja’
Medeorganisator Brechje Loenen van de afdeling Huwelijk en Gezin nam zelf deel aan het programma in Tilburg. Samen met haar man kijkt zij terug op een ‘ontroerende dag’: "Je zegt opnieuw ‘ja’ tegen elkaar. Maar dat ‘ja’ is bijna nog intenser dan op je trouwdag. Het is een ‘doorgewinterd’ ja-woord: je hebt ups en downs meegemaakt, kinderen gekregen en kent elkaars sterke én zwakke kanten helemaal. Je kent elkaar zoveel beter dan toen. Als je je dan weer zo toewijdt aan elkaar, dan moet je wel een keertje slikken. Ook waren sommige echtparen echt emotioneel van deze nieuwe toewijding aan elkaar: hier en daar viel er een traantje."

‘Managers van huishoud-BV’
Extra aandacht voor het onderwerp huwelijk is nodig volgens Loenen: "Als we als echtpaar niet de tijd nemen om samen te zijn en onze liefde te ‘vieren’, dan zijn we snel enkel nog twee managers van onze huishoud-BV. Druk met werk, zorg en huishouden en ’s avonds ploffen we moe voor de TV. Binnen no-time ben je dan eerder twee ‘gehuwde vrijgezellen’ in plaats van geliefden die hun leven aan elkaar gegeven hebben. En het mag duidelijk zijn dat ook voor de Kerk gelukkige huwelijken (en gezinnen!) heel belangrijk zijn.

Voor herhaling vatbaar
Als het aan Brechje Loenen ligt, volgen er meer huwelijksdagen: "Wij willen wel! Het initiatief ligt bij de parochies in het bisdom. Elke parochie die hier warm voor loopt helpen we graag om deze huwelijkszondag te organiseren. En alle andere kunnen zeker het ‘draaiboek’ voor de organisatie hiervan opvragen."
14-02-2011