11 FEB

Ruim honderd deelnemers verwacht voor huwelijkszondag

In zowel Tilburg als Uden worden op zondag 13 februari vijftig à zestig deelnemers verwacht aan de huwelijkszondag. De dag wordt georganiseerd in het kader van de Marriage Week, van 7 tot en met 14 februari, een landelijk en internationaal initiatief waarmee alle schijnwerpers op het huwelijk worden gezet. Aanmelden is overigens niet meer mogelijk.

Voor het eerst wordt in de Sint Petruskerk in Uden een huwelijkszondag gehouden. Op zondag 13 februari komen echtparen van alle leeftijden en eventueel hun kinderen naar de kerk en het Parochiecentrum. "Het is een mooie gelegenheid om stil te staan bij je huwelijk en om elkaar weer eens te vertellen waarom je bij elkaar bent. Het is fijn om weer eens te horen waarom hij of zij je waardeert", vertelt Marjolijne Koomen van de afdeling Huwelijk en Gezin van het Bisdom van 's-Hertogenbosch én parochiaan in Uden. Op Youtube vertelt zij in een filmpje hoe de dag er uit gaat zien.

"Het huwelijk is goed voor elkaar, voor de kinderen, voor de gezondheid, de samenleving, de economie en de kerk," aldus de organisatoren. Behalve in Uden wordt ook in de Heikese Kerk in Tilburg voor het eerst een huwelijkszondag gehouden. Volgens Marjolijne Koomen was daar kapelaan Karel Loodts meteen erg enthousiast, evenals de Udense pastoor Theo van Osch van de parochie Sint Petrus. Het idee is ontstaan in samenwerking met het bisdom Den Bosch, afdeling Huwelijk en Gezin. Als de zondag succesvol is, zullen er meer parochies meedoen.

Na de gezinsviering om half elf, krijgen de echtparen daar een lunch aangeboden, romantisch aan tafeltjes voor twee. Zodat elk stel intiem stil kan staan bij het samen zijn." De kinderen krijgen een eigen programma aangeboden. Voor de echtparen volgt daarna een workshop die door de stellen individueel worden gedaan. Zo gaan zij samen in gesprek over hun huwelijk. "Wat maakt je gelukkig, hoe ga je met de dingen om, hoe staan we nu. Het is goed om dat weer eens naar elkaar uit te spreken en zichtbaar te maken."

Na de workshop volgt de hernieuwing van de trouwbelofte in de kerk en de dag wordt afgesloten met een kaarsje bij Maria en een gezinsfoto op de trap voor de kerk. Er wordt een tegemoetkoming in de kosten gevraagd van 7,50 euro per volwassene, kinderen mogen gratis komen.

Meer informatie kan worden gevonden op www.parochiesintpetrus.nl. Het is niet meer mogelijk om deel te nemen, het aanmelden is gesloten ivm de organisatie.
11-02-2011