15 DEC

Kerkbalans: Verdiepen en Verbreden

Het aantal actieve leden van de meeste parochies neemt af. De inkomsten van Kerkbalans lopen hierdoor gevaar. Om ook in de toekomst financieel draagvlak voor het voortbestaan van kerken in Nederland te garanderen werkt Kerkbalans sinds kort met een nieuwe strategie.Deze wordt gekenmerkt door twee speerpunten: Verdiepen en Verbreden. We vragen onze harde kern om MEER bij te dragen (Verdiepen). Daarnaast vragen we mensen die de afgelopen jaren niet meer hebben bijgedragen WEL bij te dragen (Verbreden). Veel mensen die niet langer actief naar de kerk gaan, dragen de kerk wel een warm hart toe, om diverse redenen. Vaak zullen zij daarom wel degelijk bereid zijn om een bijdrage te leveren. Daartoe zullen ze wel weer persoonlijk moeten worden benaderd.

Verbreden
Bij ‘verbreden’ gaat het er om, dat niet bijdragende parochianen aangezet worden tot het geven van een vaste bijdrage per maand.

Verdiepen
Bij ‘verdiepen’ gaat het er om bijdragende leden (zowel zeer betrokken leden als randkerkelijken) te bewegen tot een hogere vaste bijdrage voor het plaatselijk kerkewerk.
Noem een concreet streefbedrag: Bijvoorbeeld € 7,50 of € 10,- per maand. Dat klinkt beter dan het gehele bedrag in een keer. Wijs tevens op de mogelijkheid van automatische incasso.

Het aanbod gaat vooraf aan de vraag. Het is geen goed begin wanneer een parochiaan voor het eerst iets van de Kerk of parochie hoort wanneer die geld nodig heeft. Regel zou dus moeten zijn dat een nieuwe parochiaan altijd eerst een kennismakingspakket en/of kennismakingsbezoek ontvangt voordat om een bijdrage gevraagd wordt.

Voorbeeldbrieven

Verdiepen:
Brief vaste bijdragers automatische incasso
Brief vaste bijdragers - machtiging bank
Brief aan vaste bijdragers fusieparochie (Schijndel)
Brief vaste bijdragers - verhogen (Nijmegen)
Brief vaste bijdragers - normbedrag (Reusel)
Brief vaste bijdragers - verhoging machtiging (Oirschot)
Toelichting bij verhoging machtiging (Oirschot)
Brief (driejaarlijks) - verhoging gezinsbijdrage (Eerde)

Alle voorbeeldbrieven zijn kort van commentaar voorzien (in het rood) en wellicht in aangepaste vorm bruikbaar voor andere parochies.
Vanuit de PDF kunt u tekst aanslepen en kopieeren en plakken in bijvoorbeeld een Word bestand, waarmee u een zogeheten mailmerge kunt doen, dat is NAW gegevens toevoegen aan een individuele brief (personaliseren).
15-12-2010