Nieuws

09 DEC

'De hemel op stelten' met Sanne van der Spek

Voor twee uitvoeringen van hun kerstmusical ‘De hemel op stelten’ reizen de KISI Kids van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch in het weekend van 11 en 12 december naar Hengelo. Ook voor de weken daarna staan optredens gepland. Vijftig kinderen in van 8 tot 16 jaar hebben een druk programma van repetities en reizen. Hoe beleven de zij dat? Dat vroeg de internetredactie van het bisdom aan Sanne van der Spek, begeleidster van de KISI Kids.

Sanne van der Spek

Er is onrust in de hemel, grote opwinding over wat er staat te gebeuren. Het wereldberoemde engelenkoor is samengeroepen voor een bijzondere repetitie. God heeft hen uitgekozen om de grootste, allerbelangrijkste en meest ongelooflijke gebeurtenis aan te kondigen die ooit op aarde zal plaatsvinden. De Zoon van God gaat de hemel verlaten om als een baby’tje op aarde te komen. Daar begrijpen de engelen niets van. Gaat de Zoon van God deze zalige hemel inruilen voor de koude, kille, donkere aarde om geboren te worden in een stal?

Geluidsfragment "De hemel op stelten"

Hoe wordt er op de musical gereageerd op de plekken waar jullie komen?
"Het avontuurlijke van een tournee is dat we elke keer weer ergens anders mogen optreden. Een nieuwe plek, nieuw podium en een nieuw publiek. De hemel op stelten is een familiemusical en dus bestaat het publiek uit alle leeftijden. Toch weet deze kerstmusical iedereen te boeien. Het is ook niet zomaar een musical. Het is een musical met een belangrijke boodschap om met elkaar in de kerstsfeer te komen. Vooral het moment dat twee kleine engelen zingen over hoe God als kleine jongen op de aarde is gekomen is erg ontroerend. We hebben verschillende reacties gehad van mensen uit het publiek die vertelden dat het hen zo geraakt had."

Is een weekend lang optreden en reizen niet zwaar voor de kleintjes?
"Omdat op tournee gaan hartstikke leuk is, maar tegelijkertijd ook veel energie kost, kunnen kinderen zich vanaf 8 jaar aanmelden. Er zijn een aantal kinderen die wat jonger zijn. Om voldoende energie te hebben is de nachtrust daarom belangrijk voor ons. Bij KISI is het niet net zoals kamp de hele nacht doorkletsen. In het begin van de avond kan iedereen even gezellig kletsen, maar daarna gaat iedereen goed slapen. Dat moet ook wel, anders is het erg moeilijk om de volgende dag vrolijk te springen, dansen en zingen op het podium. Daarnaast hebben wij ´s middags een moment waar kinderen echt even goed tot rust kunnen komen. We noemen dit de KISI-rust. Kinderen kunnen zich een uur lang ontspannen, een boekje lezen, slapen, tekenen, noem het maar op. Dan blijven we allemaal stil. Hierna is het meteen pauze en kan iedereen even flink uitrazen, rondrennen en spelen."

Hoe houden jullie ‘de spirit’ erin?
"Er is een KISI-lied dat heet: ´In opdracht van de Majesteit´. Het is een beleving om samen onderweg te zijn, om op zoveel verschillende plekken te zijn en musicals te mogen spelen. Maar het is vooral een beleving om dit allemaal te mogen doen voor God. Hoe geweldig dat wij talenten hebben gekregen die we voor Zijn rijk in kunnen zetten. Hoe geweldig om mensen de blijde boodschap door te kunnen geven en te zien hoe het de mensen raakt."

De CD kost 15 euro en kan besteld worden via de website www.kisi.nl/shop of per email. Op de KISI Kids site staan ook data en locaties van de musicalopvoeringen vermeld. Bij alle uitvoeringen van KISI Kids is een KISI-stand aanwezig waar deze, maar ook andere cd´s te koop zijn.

Meer informatie over de KISI Kids is te vinden op de website www.kisi.nl
09-12-2010