07 DEC

Tweedaagse bedevaart Trier-Echternach

Gaat u ook mee naar de graven van de heilige apostel Matthias in Trier en van de heilige Willibrord in Echternach?

De grote bedevaart naar Rome in het jubileumjaar 2009, waaraan ruim 1.000 pelgrims deelnamen, krijgt een vervolg dicht bij huis. Ook nu zijn parochies, pastores, koren, jong en oud weer van harte uitgenodigd mee te gaan naar Trier en Echternach. Wij nodigen u in het bijzonder uit om als parochie of dekenaat samen op bedevaart te gaan onder het motto ‘Groeien in geloof, en geloven in groei’. In Trier, de oudste stad van Duitsland, ligt de heilige apostel Matthias begraven en in Echternach bevindt zich het graf van de H. Willibrord, apostel van de Lage Landen en patroon van de Nederlandse Kerkprovincie. De reis is een echte pelgrimstocht met gebedsmomenten, bezinning, vernieuwing van de doopbeloften en twee eucharistievieringen. Uiteraard is er ook veel aandacht voor cultuur en ontmoeting.

De bedevaart naar Echternach en Trier wordt georganiseerd in samenwerking met VNB (Vereniging Nationale Bedevaarten).

Trier
In de crypte van de Matthias Abdijkerk worden de relikwieën van H. apostel Matthias sinds de 12e eeuw bewaard. Het kerkgebouw is centraal gelegen te midden van een groot middeleeuws kloostercomplex en werd tussen de 10e en 12e gebouwd. Ook de eerste bisschoppen van Trier liggen hier begraven.

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Keizer Constantijn begon in 326 niet alleen met de bouw van zijn basiliek in Trier, maar ook met de Oude Sint-Pietersbasiliek van Rome, de Graf- en Verrijzeniskerk in Jeruzalem en de Geboortekerk van Bethlehem. Waarschijnlijk werd de kerk in Trier gebouwd op de plaats van het paleis van keizerin Helena, de moeder van Constantijn.

Echternach
De tegenwoordige basiliek is de vijfde kerk die op deze plek gesticht werd. De eerste kerk werd door St. Willibrord gebouwd. In 1906 werd het gebeente van St. Willibrord, dat ten gevolge van de Franse Revolutie in de parochiekerk van St. Petrus en Paulus bewaard werd, plechtig overgebracht naar de kerk. In 1939 werd de kerk verheven tot de rang van een pauselijke basilica, waarvan de onderscheidingstekens (klokje en paraplu) getuigen, die in het koor rechts en links van het hoofdaltaar te zien zijn.

Start  |  Programma  |  Kosten en Inschrijving  |  Vrijwilligers  |  Promotiemateriaal  |  Contact
07-12-2010