19 NOV

Bisschop vraagt parochies aan te sluiten bij gebedswake

Bisschop Hurkmans van ’s-Hertogenbosch vraagt parochies van het bisdom zich aan te sluiten bij het initiatief van Paus Benedictus XVI om op de vooravond van de eerste zondag van Advent een gebedswake voor het menselijk leven te houden. Tevens reikt hij enkele bouwstenen aan om er in het weekend van 27 en 28 november aandacht aan te geven.

In een mailing aan de parochies, geeft de bisschop enkele aanbevelingen voor de homilie en suggesties voor de voorbede. Bisschop Hurkmans: “Zaterdag 27 november aanstaande viert onze Heilige Vader, paus Benedictus XVI, in de Sint Pieter in Rome een gebedswake voor het menselijk leven tegelijk met de vespers aan de vooravond van de eerste zondag van de Advent. Tijdens de wake is er eucharistische aanbidding om de Heer te danken voor zijn totale zelfgave aan de wereld en voor zijn incarnatie, die elk menselijk leven zijn werkelijke waarde en waardigheid geeft.”

O Maria,
dageraad van de nieuwe wereld,
Moeder van de levenden,
U vertrouwen wij de zaak van het leven toe:
o Moeder, zie neer op het grote aantal
kinderen die niet geboren mogen worden,
armen die het moeilijk hebben om te leven,
mannen en vrouwen die slachtoffer zijn van bruut geweld,
ouderen en zieken die gedood worden uit onverschilligheid
of uit zogenaamd medelijden.
Geef dat allen die geloven in uw Zoon
het Evangelie van het leven
verkondigen met oprechtheid en liefde
aan de mensen van onze tijd.
Verkrijg voor hen de genade dat Evangelie te aanvaarden
als een steeds nieuw geschenk,
de vreugde om het te vieren,
dankbaar, hun leven lang,
en de moed om er resoluut van te getuigen,
om samen met alle mensen van goede wil
de beschaving van de waarheid en de liefde op te bouwen,
tot lof en eer van God, de Schepper en Vriend van het leven.

“In onze tijd lijkt er ten aanzien van het leven vaak een dubbele houding. Het milieu, de dieren mogen rekenen op alle aandacht, terwijl in veel omstandigheden een mensenleven nauwelijks telt. We zijn geroepen om meer dan ooit "het volk van het leven" (paus Johannes Paulus II; Evangelium Vitae, 79) te zijn in ons gebed en bij het dragen van onze verantwoordelijkheden in de samenleving.”

“Paus Benedictus zal tijdens de wake onderstaand gebed bidden wat is geschreven door zijn voorganger, Johannes Paulus II (aan het einde van Evangelium Vitae). Laten we dit gebed bidden aan het begin van de Advent; de tijd waarin we vol verwachting uitzien naar onze Redder.”

“Tevens wil ik u vragen om naast uw gebed voor het leven ook zorgzaam om te gaan met alle mensen die in moeilijke levensomstandigheden verkeren. Graag wens ik u een goed begin van de Advent met een verlangend uitzien naar Kerstmis,” aldus mgr. Hurkmans.

“Bid voor het leven” in Tilburg
Een van de initiatieven die in het bisdom worden ontplooid is een gebedsactie in de Heikese kerk in Tilburg. Op zaterdagavond 27 november zal daar een afwisselend programma worden aangeboden met gebed, muziek van o.a. leden van The Fruits, rozenkransgebed, een indrukwekkende getuigenis van een vrouw die een abortus onderging, meditatie en stille aanbidding. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten voor een drankje.

In het kort:
Wat: Gebedwake voor het leven
Wanneer: Zaterdag 27 november van 19.20 uur tot 20.45 uur
Waar: De kerk van ’t Heike, Stadhuisstraat 6, Tilburg (naast het stadhuis, op loopafstand van het station)
Waarom: Omdat het leven jouw gebed waard is!
Info: gebedswaketilburg@gmail.com

19-11-2010