09 NOV

Koperdiefstal laffe daad

Het Bisdom van ’s-Hertogenbosch roept parochies op extra alert te zijn nu koperdieven op enkele plaatsen in het bisdom koperen regenpijpen hebben gestolen. Vooral monumentale kerken blijken het slachtoffer.

Het bisdom heeft de politie gevraagd om tijdens het surveilleren een oogje in het zeil te houden. Ook buurtbewoners wordt gevraagd eventuele onregelmatigheden, vooral ’s avonds en ’s nachts, te melden bij de parochie en de politie, ook al leidt aangifte bij de politie niet direct tot het oppakken van de dader(s).

De schade die ontstaat bij ontvreemding van koperen regenpijpen staat niet in verhouding tot de opbrengst van het koper dat door de dieven aan handelaren wordt aangeboden. Handelaren wordt gevraagd eveneens alert te zijn wanneer iemand met koperen regenpijpen in zijn auto komt aanzetten en die te koop aanbiedt. Bruine PVC regenpijpen kunnen in een aantal gevallen een (tijdelijk) alternatief zijn voor koperen buizen. Ook is het mogelijk bestaande pijpen beter te verankeren.

Het bisdom wil de kosters, kerkgebouwbeheerders en andere vrijwilligers een hart onder de riem steken omdat die veel extra werk hebben aan het vervangen van de gestolen buizen en noemt koperdiefstal een laffe daad.

Foto: Albert Stolwijk
09-11-2010