08 SEP

Nieuwe Parochie op zoek naar naam

De twaalf samenvoegende parochies rondom Sint-Anthonis zijn op zoek naar een passende naam voor hun Nieuwe Parochie. Parochianen worden uitgenodigd suggesties in te sturen naar het dekenale centrum, waarna het pastoraal team en het parochiebestuur uit de beste inzendingen een keuze zal maken.

“Bij een nieuwe parochie hoort ook een nieuwe naam,” legt pastoor-deken Kerssemakers uit. “We kunnen niet blijven roepen ‘Nieuwe Parochie’. Een nieuwe parochie is zoiets als de geboorte van een baby. We kijken uit naar de geboorte en zoeken naar een passende en mooie naam. De kerkgebouwen zullen hun naam behouden, zoals de H. Cornelius in Wanroij en de H. Matthias in Oploo.”

Om de naambedenkers op weg te helpen, noemt Kerssemakers enkele richtlijnen uit de gereedschapskist voor de Nieuwe Parochie. “Om te beginnen liefst een die nog niet voorkomt in het Bisdom. Dus parochie “Damiaan” (Helmond) niet meer en de “12 apostelen” (Wijchen) is ook al vergeven. De naam moet uitdrukken dat we een deel zijn van de Kerk door te verwijzen naar God of het Christusmysterie, bijvoorbeeld H. Drie-eenheid. Ofwel naar een Bijbelse figuur, bijvoorbeeld Maria Boodschap, Sint Jan of St. Jan de Doper. Of een engel, een heilige, zeker een die in onze streek een betekenis had, kan ook. Wat niet kan is een naam van iemand die niet zalig is verklaard, een Bijbelse plaatsnaam zoals Jericho of Sodom, of een geografische naam zoals de Brink of Maas-en Peelland.”

Voor 10 oktober 2010 kunnen de suggesties worden ingestuurd naar het dekenale centrum, ter attentie van ‘Nieuwe Parochie’, Brink 9, 5845 BH, St. Anthonis of via het mailadres info@parochieindesteigers.nl. Alle suggesties worden verzameld en het pastoraal team zal in samenspraak met het nieuwe parochiebestuur een of twee namen kiezen voor een voordracht aan de bisschop die uiteindelijk beslist. Onder de gekozen inzenders wordt een fles champagne verloot.

In maart 2010 is het dekenale katern van het Bisdomblad aandacht besteed aan deze Nieuwe Parochie. Dit katern is hier los te downloaden.
08-09-2010