Nieuws

30 AUG

Op de fiets naar Santiago de Compostela

Op 31 augustus begint de pelgrimstocht per fiets van Petra van Zeeland. Na de pelgrimszegen om 7.30 uur in de kerk van Lieshout, zal de 26-jarige pelgrim ongeveer 2200 kilometer afleggen naar bedevaartsplaats Santiago de Compostela.
 
Aan haar pelgrimstocht liggen serieuze levensvragen ten grondslag. Van Zeeland: “Na het horen en lezen van verhalen over mensen die naar Santiago zijn gelopen of gefietst, had ik zoiets van: “Dat lijkt me ontzettend mooi om ook eens te doen”. Naast het feit dat het een spannend avontuur is, lijkt men dichter bij zichzelf te komen. Wat heb ik tot nu toe in mijn leven gedaan? Wat was goed en wat was minder goed? Hoe verder? Waar ligt mijn hart?”
 
Haar interesse gaat uit naar het katholieke geloof. Bij het Bisdom van ’s-Hertogenbosch heeft de jonge pelgrim de geloofscursus en de kostercursus gevolgd: “Die kunnen me waarschijnlijk goed helpen om te ontdekken waar mijn hart naar uit gaat. Wil ik me meer verdiepen in het geloof? Waarom doe ik wat ik doe? Zou ik niet beter iets kunnen gaan studeren? Of wil ik meer zien van de wereld?”
 
Na de knoop te hebben doorgehakt, konden de praktische voorbereidingen beginnen. Van Zeeland: “Nadat ik de periode van vertrek had besloten en besproken ging ik nadenken over de route. Er zijn goed beschreven routes, maar mijn voorkeur ging uit naar het bezoeken van een aantal bekende plaatsen zoals Beauraing, Vezelay, Never en Lourdes. Daaruit ontstond een deels eigen route en deels beschreven route. Daarna ging ik lezen over de uitrusting die de tocht vraagt zoals fiets, eten en kleding.”
 
Volgens Van Zeeland is het veilig genoeg om alleen als jonge vrouw de tocht te maken. “Je moet niet bang uitgevallen zijn en ook je verstand gebruiken. Als je schaars gekleed op de fiets gaat zitten vraag je om problemen. Als ik me ’s nachts niet veilig voel in mijn tentje dan zoek ik naar meer veiligheid. Desnoods in een hotel. En als ik de aanbevelingsbrief van de Bisschop laat zien, zullen ze me direct vertrouwen.”
 
Evenwel probeert Van Zeeland zo blanco mogelijk aan de tocht te beginnen en zo min mogelijk verwachtingen te hebben: “Ik probeer alles te laten komen zoals het komt. Dankbaar zijn voor de mooie dingen en leren van de tegenslagen. En ondertussen proberen te ontdekken waar mijn hart ligt.”
 
2200 kilometer liggen voor haar. Met de planning om 80 tot 100 kilometer per dag te fietsen zal zij afhankelijk van hoe vlot het gaat en inclusief rustdagen ongeveer vier tot vijf weken onderweg zijn. “Het zou het mooiste zijn als ik in de periode van 27 september tot 4 oktober aan zou komen want dan komt een zusje van mij met het vliegtuig naar Santiago de Compostela. De dagen dat we samen daar zijn gaan we waarschijnlijk naar Finisterra, de stad bekijken en natuurlijk uitrusten.”
 
Van Zeeland zal met het vliegtuig terugreizen. Voor zover er onderweg internet beschikbaar is, houdt zij een weblog bij op: http://petravanzeeland.waarbenjij.nu  

30-08-2010