10 AUG

Bisschop heeft er een bijzondere parochie bij

'"Wanneer ik op een schip kom, hoef ik me niet voor te stellen.” Aalmoezenier pater Bernard van Welzenes (links op de foto) kent het wel en wee van de binnenvaartschippers. Per jaar rijdt hij 75.000 kilometer om binnenschippers, maar ook kermis- en circusexploitanten te bezoeken. Op 25 mei 2011 wordt hij 70 jaar en maakt zich toch wel zorgen over hoe het na hem verder moet.

Op 1 januari 2007 werden het R-K Schipperspastoraat en de landelijke instelling R-K Kermis- en Circuspastoraat ondergebracht in één personele parochie voor heel Nederland. Omdat het Schipperscentrum gevestigd is op een boot in Nijmegen, de Don Bosco, heeft bisschop Hurkmans deze landelijke parochie in portefeuille gekregen als referent binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie. In Raamsdonkveer werkt nog een priester die inmiddels 92 jaar is. De Salesiaan Van Welzenes deed afgelopen jaar 50 uitvaarten, doopte 40 kinderen, had 25 eerste communicanten en 8 vormelingen. Op de kapelboot in Nijmegen is iedere zondag een Eucharistieviering. “Die zit altijd goed vol met zo’n honderd bezoekers,” vertelt Van Welzenes trots. “De kinderen zitten hier op de eerste rij en ik betrek ze altijd bij de viering door ze persoonlijk aan te spreken.”

De kermis- en circusexploitanten zijn een relatief nieuwe doelgroep voor de pater, omdat die er in 2007 bij is gekomen door de samenvoeging met het schipperspastoraat. “Beide groepen hebben hun eigen ‘struggle for life’,” vertelt de pater. “Kermisexploitanten moeten veel investeren om hun attracties op niveau te houden en in de circuswereld staat het gebruik van wilde dieren ter discussie.” Voor beide doelgroepen zijn de vieringen op locatie, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van een parochiekerk ter plaatse. Na de viering is de pater beschikbaar voor een gesprek of bijvoorbeeld voor een doopsel. “Het mooie van dit werk is dat je er voor mensen kunt zijn en naar ze luisteren,” vertelt hij. Onlangs zegende hij nog een huwelijk in van een 37-jarige schippersvrouw die ernstig ziek is. “Zij en haar man kozen er toch voor om te trouwen, dat is erg mooi, daar doe je het voor.”

Bisschop Hurkmans bezocht het centrum in Nijmegen op maandag 9 augustus samen met deken Stuyt van Nijmegen, en had een ontmoeting met het bestuur van de parochie. De bisschop deelt in de zorg van pater Van Welzenes rond zijn opvolging en hoopt tevens dat hij nog tot zijn 75e door kan gaan in goede gezondheid. “Dan hebben we in ieder geval vijf jaar om een geschikte opvolger voor u te vinden,” aldus de bisschop. Hij wil ook de parochie meer bekendheid geven in de Nederlandse Kerkprovincie en voegde de daad bij het woord door af te spreken dat hij dit jaar op tweede kerstdag de Mis komt doen op de kapelboot.

10-08-2010