21 MEI

Meinummer Bisdomblad over speerpunt Huwelijk en Gezin

“Het is gemakkelijk om heel idealistisch over het huwelijk en het gezin te spreken. Dat is nodig en het kan veel mensen helpen om het beste van hun leven te maken. In onze tijd heeft echter ook iedereen te maken met het feit dat mensen rond huwelijk en gezin de idealen niet halen.”Dat zegt bisschop Hurkmans in zijn maandelijkse rubriek in het Bisdomblad van mei, dat geheel gewijd is aan het thema Huwelijk en Gezin, een van de speerpunten van beleid van het Bossche bisdom.

Hoewel het kerkelijk huwelijk bewezen heeft verreweg de meest stabiele relatievorm te zijn, zo schrijft godsdienstsocioloog Theo Schepens, zijn er op dat klassieke model inmiddels vele uitzonderingen. Hoe belangrijk huwelijk en gezin ook zijn, deze uitzonderingen maken duidelijk dat door de specifieke, kerkelijke benadering – via de sacramenten en de voorbereiding daarop – “velen buiten de pastorale boot vallen”. Werk aan de winkel dus.

Gezin-zijn als apostolaat. Zo zou je de missie kunnen omschrijven van Andrea en Pierrepaolo Walther met hun vier kinderen. Yvonne Koopma sprak met hen en legde de kern van die missie vast in een artikel: “Wij staan als gezin open voor allerlei mensen en ontvangen hen met de liefde die Jezus ons in overvloed geeft.”

Zo oud als de bijbel en toch heel nieuw en revolutionair is de ‘Theologie van het Lichaam’, verwoord door de vorige paus, Johannes Paulus II, over liefde, lichamelijkheid en seksualiteit. Binnenkort start de tweede cursusserie in het bisdom.

In het maandelijkse dekenale katern leest u over het dekenaat Den Bosch-Boxtel-Oisterwijk, waarbij de focus is gericht op de nieuwe parochie Den Bosch 2. U kunt het katern online lezen.

Nog geen abonnee? Voor het geld hoeft u het niet te laten! Kijk op de bisdomblad pagina en wordt (proef)abonnee!
21-05-2010