02 MEI

Cursus: Gezinswerk in de parochie

Op 11 mei aanstaande start de cursus huwelijk- en gezinspastoraat. In vijf bijeenkomsten gaan cursisten dieper in op de thema's 'Huwelijksvoorbereiding’, ‘Kinderen en (geloofs)opvoeding’, ‘Gezinnen ontvangen in de zondagsmis’, ‘Alleenstaande ouders in de parochie’ en ‘PR in de parochie.’

De cursus wordt georganiseerd door het diocesaan vormingscentrum en de afdeling huwelijk & gezin van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch. De avonden worden gegeven in de pastorie van de Parochie Heilige Familie, Eindhovenseweg 63 in Waalre.’

Jonge mensen en gezinnen ontvangen in de parochie is volgens organisator Brechje Loenen vaak niet zo eenvoudig: “Gelukkig is er al veel ervaring en kennis op dit terrein en zijn er meerdere projecten die hun ‘succes’ al bewezen hebben.”

Deelname kost 30 euro. De data zijn: dinsdagavonden 11 mei, 18 mei, 25 mei, 1 juni en 8 juni van 20.00-22.00 uur. Voor meer informatie en opgave: Brechje Loenen, tel: 073 – 612 54 88 (ma.) of huwelijkengezin@bisdomdenbosch.nl.

De inhoud van de cursus is als volgt:

Bijeenkomst 1: Huwelijksvoorbereiding

Inhoud: Uitwerking van een concreet project huwelijksvoorbereiding, de Premarriage Course (met RK aanvullingen).

Bijeenkomst 2: Kinderen en (geloofs)opvoeding
Inhoud: Kinderen, een geschenk en een opgave. Principes van opvoeding. Plaats van de geloofsopvoeding en de rol van de parochie daarin. Info over het gezinsprogramma de ‘Tijd van je leven’. Catechese en tussencatechese en het betrekken van ouders.

Bijeenkomst 3: Gezinnen ontvangen in de zondagsmis
Inhoud: Het opzetten van kinderwerk in de parochie, met name kinderwoorddiensten (praktisch en inhoudelijk), gegeven door Stichting Kinder- en Jeugdwerk Samuel.

Bijeenkomst 4: Alleenstaande ouders in de parochie
Inhoud: Een korte schets van de problematiek rond echtscheiding, met name wat betreft de kerkelijke benadering. Hoe gaan we om met gezinnen waarvan één van de ouders ontbreekt door scheiding of verlating?

Bijeenkomst 5: PR in de parochie
Inhoud: Hoe kunnen we gezinnen uitnodigen in de parochie? Hoe kunnen we ze ontvangen (gemeenschap-zijn..)?
02-05-2010