Nieuws

08 MEI

Brons voor processiepark Handel


De vervallen kruiswegstaties van het Handelse processiepark zullen worden verbronsd. Het park, dat bekend staat vanwege het Maria-bedevaartsoord, wordt mede dankzij de steun van Rijksdienst voor Monumentenzorg hierdoor voor verval behoed.

De betonnen beeldengroepen en de andere losse figuraties zoals “De Hof van Olijven” en “De bruiloft te Kana” zijn door de invloeden van het weer steeds meer in aftakeling geraakt. Mario Janssens begeleidt de restauratie van de beelden vanuit het bouwbureau van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch. De opknapbeurt was volgens hem hard nodig: “Eigenlijk zijn we al tien jaar bezig om de restauratie voor elkaar te krijgen.”

Nu de financiering met hulp van de Rijksdienst voor Monumentenzorg rond is, verwacht Janssens dat de uitvoerende bedrijven ongeveer twee jaar nodig zullen hebben om formaties te restaureren en te verbronzen.

Het verbronzen van de omvangrijke beelden, volgt een aantal stappen. Janssens: “Eerst worden de beelden naar een atelier gebracht om ze schoon en kaal te maken. Dan worden de ontbrekende onderdelen opgevuld, het oppervlakte glad gemaakt en worden de beelden anatomisch gekeurd. Vervolgens worden ze gehuld in een siliconen laag, waarover een polyester kap wordt geplaatst. In de rubberen mal die daardoor ontstaat, wordt gips gegoten. Wanneer de gips is uitgehard, komt het bronsgieten aan de orde.”


08-05-2010