22 APR

Bisdomblad: Tradities en de ene Traditie

Het aprilnummer van het Bisdomblad, maandelijks nieuws- en informatiemagazine van het bisdom, is grotendeels gewijd aan het thema Traditie. In de katholieke kerk vormen de Bijbel en de Traditie een twee-eenheid. Voor katholieken is er niet alleen het Woord, maar speelt de apostolische traditie of successie een net zo belangrijke rol. “De eerste paus, de apostel Petrus, wordt al tweeduizend jaar opgevolgd door steeds nieuwe pausen. Dat geeft ondanks allerlei geheibel door de eeuwen heen continuïteit aan de katholieke Kerk,” schrijft M. Savelsbergh in zijn redactioneel commentaar op het thema.

“De wet van het gebed, is de wet van het geloof,”schrijft mgr. Hurkmans in zijn maandelijkse bijdrage. “Het trouw vieren van de liturgie zorgt er voor dat ons geloof een levend geloof blijft.”

Zo’n veertig/vijftig jaar geleden zijn veel katholieke tradities (in grote mate) verdwenen: het vasten, de biecht, het Lof, aanbidding, het rozenkransgebed, het bidden van de kruisweg, het bidden thuis, het Latijn, het gregoriaans, de H. Hartdevotie, de lijdensmeditaties, wijwater, de inzegening van woningen, scholen en winkels enz. enz. Met als gevolg dat voor veel katholieken hun identiteit bestaat uit ‘wat ze vroeger waren, maar nou niet meer zijn’, schrijft godsdienstsocioloog Theo Schepens in het artikel ‘Traditie is van alle tijden’.

Niet verdwenen maar zelfs weer opbloeiend zijn de twee bloedprocessies van ons bisdom: die in Boxtel en Boxmeer. Peter van Zoest, zelf schrijndrager in de eerste, vertelt over deze traditie in beide bedevaartsoorden.

Jesudoss Rajamanickam is pastoor in Vlijmen. Ted Konings sprak met de Indiase priester, die stamt uit een traditie die hemelsbreed verschilt van die van de Nederlandse en komt tot de conclusie: “Verschillende tradities, hetzelfde geloof”.

Ook in dit Bisdomblad de introductie van de vier priesterkandidaten die op 29 mei – nog in het Jaar van de priester - door bisschop Hurkmans gewijd gaan worden.

In de serie katernen over de Nieuwe Parochie is deze maand het Dekenaat Druten-Wijchen aan de beurt. “Achterover leunen is er niet bij”, schrijft pastoor-deken R. de Kruijf in de inleiding. Lees hoe het eenwordingsproces vorm krijgt.

Nog geen abonnee van het Bisdomblad? Vraag online een (proef)abonnement aan!
22-04-2010