19 APR

Paus Benedictus XVI viert eerste jubileum pauskeuze

Vandaag, 19 april, is het precies vijf jaar geleden dat paus Benedictus XVI de 264e opvolger van de apostel Petrus werd. Benedictus XVI, geboren als Joseph Alois Ratzinger (Marktl am Inn, 16 april 1927), is de 265e paus van de Katholieke Kerk. Hij werd op 19 april 2005 verkozen, amper drie dagen na zijn 78ste verjaardag, tijdens het conclaaf van april 2005, dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II. De vijfde verjaardag van de pauskeuze werd gisteren herdacht met een plechtige eucharistieviering in de Jacobus de Meerderekerk in Den Haag. Komende donderdag volgt een receptie op de pauselijke nuntiatuur in Den Haag.

Antoine Bodar, bijzonder hoogleraar Christendom, Cultuur en Media, verzorgt op de Tilburgse universiteit gastcolleges in het curriculum van Algemene Cultuurwetenschappen, rond de persoon van Karol Wojtyla / Joannes Paulus II. De reeks is al begonnen op 13 april maar duurt nog tot 29 april en vindt plaats op de dinsdag en donderdag van 16.45 uur - 19.00 uur in DZ 2
Deze colleges zijn openbaar, dus voor iedereen vrij toegankelijk, na aanmelding. Toewijzing van plaatsen geschiedt op volgorde van aanmelding. Surf naar deze pagina.

Het is vijf jaar geleden dat paus Wojtyla is gestorven: 2 april 2005. Het is niet uitgesloten dat zijn zaligverklaring niet lang meer uitblijft. Op 19 december 2009 is hij door Benedictus XVI al vererenswaardig verklaard (op weg naar de zaligverklaring). Het thema is Karol Wojtyla / Joannes Paulus II in meest brede zin belicht - biografisch, spiritueel, politiek, zijn verhouding tot het Tweede Vaticaans Concilie, de heiligen in het bijzonder Maria, de oekumene, de interreligieuse dialoog, zijn encyclieken, zijn pausschap in vergelijking met dat van zijn voorgangers en zijn opvolger.

Voorlopige maar geen vaststaande indeling van de colleges:

13 april: Karol Wojtyla tot pauskeuze (1920-1978)
15 april: Pausschap Joannes Paulus II (1978-2005)
20 april: 'Europa heeft twee longen' / val van de muur
22 april: 'Joden onze oudere broeders' / 'Mogen zij allen één zijn'
27 april: Maria-verering / waardigheid & roeping van de vrouw
29 april: Samenwerking met Joseph Ratzinger / einde van het pontificaat

De hoorcolleges worden ondersteund door visueel materiaal.

19-04-2010