01 APR

“Verhalen misbruik snijden diep in eigen vlees.”

Tijdens de Chrismamis woensdagavond 31 maart in de Sint-Janskathedraal zei bisschop Hurkmans tot de honderd aanwezige priesters en diakens uit zijn bisdom dat de verhalen over misbruik diep in eigen vlees snijden. “Mensen die door mensen van de Kerk misbruikt zijn roep ik op zich te melden.” Dat melden kan zowel bij Hulp & Recht als bij de politie.

“In de afgelopen maanden, broeders en zusters, hebben wij allen pijnlijk moeten ervaren dat er in onze familie veel mis is gegaan. We hebben een hoge roeping, we houden hoge idealen er op na, maar we merken dat sommige leden van onze familie zwaar de fout in gaan. De macht van het kwaad is nog niet gebroken. Dag na dag lezen en horen we van misbruikers en slachtoffers. De mensen waar het over gaat horen bij onze familie. Daarom snijden de verhalen over misbruik zo diep in ons eigen vlees. Toch mogen we die pijn niet ontlopen. Mensen die door mensen van de Kerk misbruikt zijn roep ik op zich te melden. De golf van misbruiken uit het verleden doet ook pijn omdat we heel goed weten dat we er zelf ook nog niet zijn. Het kwaad blijft een dreiging voor ieder van ons. We hebben nog in herinnering hoe Jezus zei: hij die zonder zonde is werpen de eerste steen. Er zijn mensen die de spanning niet uithouden. Zij breken met de familie waarin zij opgegroeid zijn. Zij laten zich uitschijven uit de Kerk. Ook dit is pijnlijk voor hen en voor ons. Ik kan niet anders dan zeggen dat ik de pijn die er is bij alle betrokkenen ten volle deel. Verder sta ik er achter dat een commissie, van buiten de Kerk, zal aangeven wat ons te doen staat. Op een gegeven moment, na dat gedaan is wat gedaan moet worden, hoop ik dat er ook ruimte zal komen voor barmhartigheid.”

De volledige tekst van zijn preek kunt u hier lezen.
01-04-2010