Nieuws

16 MRT

Tot wie zouden wij anders gaan?

Op 20 maart zullen enkele duizenden gelovigen vanuit heel Nederland zich verzamelen rondom het mirakel van Amsterdam dat sinds 1345 herdacht wordt. Ook vanuit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch vertrekken bussen vanuit de grote plaatsen, waaronder een speciale jongerenbus.
 
Het thema van de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam “Tot wie zouden wij anders gaan?” gaat in op het antwoord van apostel Petrus in het evangelie van Johannes, waarin Jezus zijn leerlingen vroeg of zij bij Hem zouden blijven na zijn ‘harde woorden’ over het leven in de Geest (Joh. 6, 60-71). Dat de woorden van Christus door de eeuwen heen mensen inspireert, verklaart mede het succes van de Stille Omgang.
 
Maarten Elzenburg, directeur van de Vereniging Stille Omgang, meent dat de Stille Omgang aansluit bij Nederlanders: “Het stille karakter van de omgang spreekt mensen van vandaag meer aan dan een luisterrijke processie. Mensen worden niet in een ‘harnas gedrongen’, de meditatie hangt van ieder zelf af. Het is geen geloofspunt of het eucharistisch wonder nu wel of niet daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De Kerk dwingt dat niet af. Maar het is wel een van de oudste gebeurtenissen van Amsterdam.”
 
Volgens landelijk organisator Jochem Oor kunnen de jongeren die op de Stille Omgang afkomen in het programma voorafgaand aan de omgang rekenen op interactiviteit: “Theaterproductie Waanzinnig verzorgt een interactieve voorstelling rondom het thema en ook bij andere programmaonderdelen ligt de nadruk op dialoog.”
 
Priester Stefan Schevers organiseert samen met de dienst Jeugd en Jongeren de busreis voor de jongeren van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch. In zijn laatste oproep aan de jongeren om mee te gaan, stelde Schevers dat de wereld in beroering is. “Wij willen een vreedzaam teken stellen van echte religiositeit. Dé Stille Tocht van het jaar. De stilte spreekt als wij door Amsterdam trekken. Er komen vragen in je op: “is mijn geloof wezenlijk voor mij?” En je ziet alles net even met andere ogen,” aldus de 34-jarige kapelaan.
 
Wie zich nog voor de Stille Omgang wil aanmelden, moet snel zijn. Woensdag 17 maart sluit de aanmelding voor de busreis. Klik hier voor meer informatie.
 
Palmzondag
Tijdens de busreis naar de Stille Omgang blikt de dienst Jeugd en Jongeren van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch vooruit op de Palmzondagbijeenkomst op zondag 28 maart in Drunen. Ook daarvoor geldt een inschrijvingsdeadline. Klik hier voor meer informatie.



16-03-2010