07 MRT

Rustig verloop Missen Sint-Jan, Reusel en Oss

De Heilige Missen in de Sint-Jan in Den Bosch, Reusel en Oss zijn vandaag rustig verlopen. In Reusel diende bisschop Hurkmans samen met pastoor Luc Buyens in een volle kerk het vormsel toe. In alle drie de kerken kon men te Communie gaan.

Afgelopen weken werden de missen in Reusel en in de Sint-Jan in Den Bosch als protestactie gebruikt, waarbij diverse kerkgangers een demonstratief teken droegen en de Mis verstoorden. Het bisdom heeft toen aangegeven dat de Heilige Mis geen plaats is voor een protestactie en het uitreiken van de heilige Communie beter achterwege kon blijven uit respect voor het Sacrament van de Eucharistie en de vierende geloofsgemeenschap.

Normaal gesproken wordt tijdens de Eucharistieviering de Heilige Communie niet geweigerd aan een Rooms-katholiek. De pastoor heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Het weigeren van de Communie tijdens de Mis is meestal niet prudent, omdat iemand daarmee openlijk te kijk kan worden gezet en dit willekeur naar personen kan betekenen. De visie van de Kerk over het ontvangen van de Heilige Communie is overigens niet veranderd.

07-03-2010