18 NOV

Bisdom en nieuwe parochies op de kaart

De nieuwe parochie maakt onderdeel uit van een regio, het dekenaat. De deken onderhoudt contact met de pastoors van de nieuwe parochies van de regio en draagt actief bij aan de onderlinge band en spirituele vorming. Hij is een intermediaire schakel, betrokken bij de vorming van de nieuwe parochies.

De dekens gaan samen met de bisschop en zijn staf het team vormen dat de parochies in het bisdom ten dienste staat. Ook zullen ze geconsulteerd worden bij benoemingen. De dekens beginnen met een kennismakingsronde in hun nieuwe dekenaat en zijn ze ook betrokken bij het nieuwe beleid dat het bisdom ontwikkelt. Hierin staat de vorming van nieuwe parochies centraal.

In iedere dekenale regio wordt begonnen met de vorming van één nieuwe parochie, waarbij de deken is betrokken. Dat kan hij zelf zijn indien hij de pastoor is van die nieuwe parochie, of hij ondersteunt de pastoor van die nieuwe parochie. Dit proces duurt van 2009 t/m 2012. Daarna, t/m het jaar 2020 zullen er uiteindelijk zo’n zestig nieuwe parochies in het bisdom gevormd worden. Dit proces vraagt tijd en gewenning en veel overleg met de betrokken parochies. Hierin speelt de nieuwe deken een belangrijke rol.

De indeling van de dekenale regio's ziet u op onderstaande kaart. Deze kan op details nog wijzigen. Door met uw aanwijzer over de kaart te gaan en te klikken op een regio, opent u een nieuwe pagina die een gedetailleerd overzicht geeft van het nieuwe dekenaat. Deze pagina opent in Adobe Acrobat.

bisdomkkaart

18-11-2009