08 NOV

Vijf diakens gewijd in Bossche kathedraal

foto: Jaap van Eeden

Zaterdag 7 november, op het hoogfeest van de heilige Willibrordus, patroon van onze kerkprovincie, heeft bisschop Hurkmans vijf mannen tot diaken gewijd. Voor vier van hen is het een stap naar de priesterwijding die zij volgend jaar hopen te ontvangen. De vijfde wijdeling, Henk Welling, is nu permanent diaken. Welling woont in Nijmegen, is getrouwd en vader van drie kinderen.

De kandidaten voor het priesterschap zijn Francis De Meyer (Aarsele-België, 26 jaar), Hans van der Donk (Scherpenzeel, 39 jaar), Jacques Grubben (’s-Hertogenbosch, 49 jaar) en Theo Lamers (Cuijk, 38 jaar).

Bisschop Hurkmans vond het een mooie dag voor de wijding. De heilige Willibrordus, die in 695 aartsbisschop van de Lage Landen werd, was een van de eerste verkondigers in onze streken. In een donkere tijd bracht hij het “licht van het geloof”. De bisschop trok dat door naar onze tijd. “De Kerk deelt in de crisis van vandaag”, zei hij in zijn homilie. “Mensen trekken zich terug, zijn minder trouw en nemen genoegen met vluchtig gedrag. Ondertussen raken ze leeg en vallen ten prooi aan eenzaamheid. In de Kerk is geen plaats voor individualisme. Isolement is voor ons geen optie. Volg je roeping”, hield mgr Hurkmans de wijdelingen voor. “Die ene weg gaan, dat is de bestemming van je leven.”

08-11-2009