21 MRT

Vandaag

21 maart 2010
   DE SUBTIELE VERLEIDING OM TE HEERSEN

Nauw verbonden met het probleem van het dienstwerk is het probleem van de gezagsuitoefening in de Kerk. Kort gezegd: het gezag in de Kerk dient niet te worden uitgeoefend als een heerschappij over anderen, maar als een dienst aan de gemeenschap. (…)
Jezus wil duidelijk aangeven dat het gezag een dienst is, anders gezegd het wassen van de voeten van anderen. (…)
Heersen over anderen is één van de meest voorkomende verleidingen van de mens. Macht en aanzien zijn een verleiding die ook ons herders altijd weer prikkelt.
Deze verleiding is des te gevaarlijker, omdat ze zich op duizenden manieren weet te verstoppen en omdat wij het excuus aanvoeren dat, als God ons bepaalde kwaliteiten heeft gegeven, wij nuttig kunnen zijn voor de gemeenschap.

Kard. Claudio Hummes
Sempre discepoli di Cristo