Nieuws

09 MEI

Geloofsfeest dag 2: zaterdag 9 mei

Deze maand viert het Bisdom van 's-Hertogenbosch haar 450-jarig bestaan. Tien dagen lang, van 8 tot 17 mei is er een bisdombreed Geloofsfeest in de bisschopsstad met als motto: Hij gelooft in mij!

GELOOFSFEEST - GISTEREN 8 MEI


Bisschop droomt van bloeiende parochies

“Waar ik van droom zijn nieuwe bloeiende parochies in ons bisdom. Vitale parochies, waarin krachten zijn gebundeld en die een kloppend hart vormen in onze samenleving.” Dat zei bisschop Hurkmans bij de opening van het Geloofsfeest op vrijdag 8 mei.

“Dat er zoveel parochies en gilden uit het bisdom naar Den Bosch zijn gekomen doet me werkelijk goed. De heiligenintocht vanaf het Sint-Janslyceum naar de Sint-Jan was een écht geloofsgetuigenis. Wij hebben laten zien dat we in Jezus Christus geloven. Hij gelooft in ons, Hij gelooft in ieder van u, Hij gelooft in mij,” aldus de bisschop tot de ruim 800 aanwezigen.

De bisschop droomt van parochies die gerichte aandacht hebben voor jongeren, gezinnen én ouderen, maar ook voor roepingen en geloofsvorming: “Parochies waar gelovigen Christus kunnen ontmoeten in de Eucharistie en waar mensen een gemeenschap vormen waarin ze elkaars nabijheid ervaren. De komende jaren gaan we op weg naar dit soort nieuwe parochies. Het is mijn droom dat dit werkelijkheid mag worden,” aldus mgr. Hurkmans.

Mgr. Hurkmans bedankte ook de eerste bisschop, Sonnius: “Dit jaar vieren meerdere bisdommen in Nederland en Vlaanderen hun 450 jarig bestaan. We hebben het aan bisschop Sonnius, geboren in Son in ons bisdom, te danken dat er in 1559 nieuwe bisdommen zijn opgericht. Het feit dat we 450 jaar bestaan laat zien dat er continuïteit is. Het geloof is blijkbaar niet klein te krijgen. Het is eigenlijk een droom die bijna te mooi is om waar te zijn. Toch is het geen droom maar realiteit.”De opening van het bisdomjubileum vond plaats in de speciale tent op de Parade in Den Bosch.

GELOOFSFEEST - VANDAAG 9 MEI


Jongeren: Kerk van de toekomst

Zaterdag wemelen de Parade en de kathedraal van de jeugdige Geloofsfeestdeelnemers. 's Ochtends om 10.30 uur geven de tieners de aftrap van de jaarlijkse Power of Fire-vormelingendag met een eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal. Het feest verplaatst zich vervolgens naar de Parade waar de popgroep CH!PZ zal optreden in de tent.
Daarna gaan de vormelingen in een banieren- en fakkeloptocht naar het Zuiderpark voor hun sportieve middagprogramma, terwijl de andere tieners het programma Rock Solid voorgeschoteld krijgen.
's Avonds is het de beurt aan de jongeren. Zij starten hun feestavond met een workshop, waarna de Parade op stelten gezet wordt met muziek van o.a. Gospel Boulevard en DJ Steve R.I.O.T. uit Brussel.Geloven met al je zintuigen
Vanwege het unieke karakter van het Geloofsfeest zijn ook tieners van 12 tot 15 jaar dit jaar welkom om een deel van de Power of Fire dag mee te maken. Voor een van de onderdelen van het jongerenprogramma 'leent' het bisdom een clubprogramma van het (van oorspong protestante) Youth for Christ. Tieners genieten enorm van Rock Solid, want het sluit helemaal aan bij hun leefwereld. Er komen thema’s aan bod waar zij elke dag mee te maken hebben. Al hun zintuigen worden gebruikt tijdens de flitsende spellen, discussies in groepjes, praktische levenslessen en het praatje uit de Bijbel. Zo leren tieners op een ontspannen manier hun eigen mening te vormen en deze te delen met hun vrienden. Het is een catecheseprogramma dat ook na het Geloofsfeest van waarde kan blijken voor de opbouw van eigentijds jongerenpastoraat.

Feest op de Parade
Geloven is een feest en daarom is het feest op de Parade! Op zaterdag 9 mei zijn alle jongeren uitgenodigd voor een feestavond. Er is volop mogelijkheid om te dansen, wat te drinken in de cocktailbar en te kletsen! In de aanloop naar deze feestavond heeft Kirsten van Schaik van de afdeling Jeugd en Jongeren van het bisdom verschillende kerkelijke en niet kerkelijke jongeren gevraagd hoe zij feesten, wat een absolute ‘must’ is voor een goed feest en hoe zij kerkelijke feesten vieren. Over één ding waren ze het unaniem eens: Gezelligheid, lekker eten en goeie muziek zijn absoluut een pré!
<<LEES MEER>>

 


Verloren Zoon in een hip jasje
Vader: een succesvolle muziekproducer. Twee zonen: de oudste helpt zijn vader in zijn studio, de jongste zoon wil liever z'n eigen muziek maken en keert hen de rug toe. De erfenis, de rappers op straat, het ongeluk, de terugkeer...
Twee aankomende filmers, Sacha Mc en Tim Berkveld, staken voor de vormseldag Power of Fire het verhaal van de Verloren Zoon in een modern jasje. Het resultaat is een film rond hiphop en rap, die een duidelijke boodschap heeft: het is nooit te laat om aan te kloppen bij God, want Hij gelooft in jou!
De film werd gemaakt in opdracht van de afdeling jeugd en jongeren van het bisdom. Hij wordt op zaterdag 9 mei, op de tweede dag van het diocesane Geloofsfeest voor het eerst gebruikt in de catechese. Een heel klein stukje van de film kun je op Youtube zien. Net zoveel om nieuwsgierig te worden en zin te krijgen in meer!


GELOOFSFEEST - MORGEN 10 MEI


De zondag is voor moeders en kinderen

Ook zondag mag de Geloofsfeestorganisatie zich verheugen in een groot aantal jonge bezoekers. Het jaarlijkse Kinderfeest vindt vanaf 12 uur plaats in de grote tent op de Parade. Na de gezinsmis in de Sint Lucaskerk (10 uur) wordt de musical “De Barmhartige Vader” opgevoerd door de KISI-Kids, een uit Oostenrijk afkomstig kinderkoor, samen met onlangs gestarte groep Nederlandse KISI-Kids. Verder is er een ballonnenwedstrijd en een feestmarkt waar de kinderen gaan zingen, knutselen en waar ze hun overtollige energie kwijt kunnen. Een gebedsviering in de Sint-Janskathedraal besluit het programma voor de kinderen. Voor de moeders is er op deze Moederdag een workshop door een professionele kleur- en stijladviseuse.450 Jaar bisdom en de religieuzen

Minder jong maar minstens zo belangrijk voor de toekomst van de Kerk zijn de religieuzen die zondagmiddag te gast zijn op het Geloofsfeest. Zij nemen een belangrijke plaats in in de geschiedenis van het Bisdom van 's-Hertogenbosch en nog altijd betekenen zij veel voor kerk en samenleving. In drie kernwoorden is het programma voor religieuzen daarom samen te vatten: dankbaarheid, waardering en hoop.

Na ontvangst met koffie en een Bossche bol zal samen met Marga Arendsen, directeur van het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven, worden teruggeblikt op de betekenis van congregaties en ordes in 450 jaar bisdomhistorie. Deze presentatie wordt gevolgd door interviews waarbij tekens van hoop centraal staan. Bisschop Hurkmans zal de middag afsluiten.
Na een gezamenlijke broodmaaltijd zal om 18.30 uur de vespers worden gebeden in de Sint-Janskathedraal met aansluitend de mogelijkheid om mee te lopen in de Maria-omgang.
(meer informatie)
Maria bidtocht door de binnenstad op Moederdag

Wie het over Den Bosch heeft, heeft het over de Sint-Janskathedraal. En het beeld van de Zoete Moeder is onlosmakelijk met de bisschopskerk verbonden. Sinds de Plechtige Omgang in 1916 in alle luister hersteld is, trekt deze gebeurtenis jaarlijks vele bezoekers. Een feest van geloof bij uitstek dat dit jaar naadloos aansluit op de jubileumfestiviteiten van het bisdom, die zowel vreugdevol als getuigend zijn.
De Maria bidtocht begint 0m 19 uur bij de kathedraal.


Onze gebeden lijken verhoord! De heiligenintocht op vrijdag en de vormelingendag op zaterdag waren droog en Moederdag belooft zonnig te worden. Maar let op: volhardt in uw gebed, het geloofsfeest is nog niet voorbij!

09-05-2009