07 MEI

Geloofsfeest: het is bijna zover!

Deze maand viert het Bisdom van 's-Hertogenbosch haar 450-jarig bestaan. Tien dagen lang, van 8 tot 17 mei is er een bisdombreed Geloofsfeest in de bisschopsstad met als motto: Hij gelooft in mij!

GELOOFSFEEST - VANDAAG 7 MEI

Tent geloofsfeest verrijst op de Parade

Met man en macht wordt vandaag gewerkt aan het plaatsen van de enorme tent aan de voet van de kathedraal in Den Bosch. Deze gaat onderdak geven aan de bezoekers van het Geloofsfeest dat morgenavond begint. De tent heeft in 'theateropstelling', d.w.z. aan zitplaatsen een capaciteit van zo'n duizend personen en heeft een groot podium waarop de debatten, optredens en presentaties gehouden worden.
De bewaking tijdens het Geloofsfeest is in handen gegeven van een professioneel beveiligingsbedrijf.
Het Geloofsfeest speelt zich voornamelijk af in en rond de kathedraal, maar er wordt tevens gebruik gemaakt van locaties als de kerk van St Cathrien (Taizé avond voor jongeren), de St Lucaskerk (Gezinsmis), het Mariënburgklooster (Debat over kunst en geloof en over religie en cultuur) het Sint Janscentrum en het Zuiderparkveld. Tijdens de feestelijke afsluiting van het Geloofsfeest op zaterdag 16 mei zijn er programma's op diverse podia in de stad. (interactieve plattegrond)

Ruim 200 vrijwilligers in de startblokken

Het Geloofsfeest mag rekenen op ruim 200 mensen die zich aanmeldden als vrijwilliger. Het was een hele klus om die bij elkaar te krijgen, vertelt Henk Welling die de coördinatietaak op zich nam. En hij is niet ontevreden, hoewel hij laat weten voor de naar verwachting drukste dag nog wel wat mensen te kunnen gebruiken. Zaterdag 16 mei zingt het 2000-koppig megakoor de St Jansmis op de Parade en stroomt het plein waarschijnlijk over.
Kandidaat-vrijwilligers voor deze dag kunnen per e-mail contact met hem opnemen.
De vrijwilligers zullen tijdens het feest te herkennen zijn aan een oranje poloshirt met het thema en het logo van het jubileumjaar. Ze mogen het shirt helaas niet houden, want tijdens de pelgrimsreis naar Rome in het najaar worden ze - schoongewassen - weer gebruikt.

Parochie Woensel Midden–Zuid feliciteert bisdom

Een delegatie van 4 parochianen van parochie Woensel Midden-Zuid overhandigde donderdagochtend 7 mei een uitklapbare houten 'felicitatiekaart' aan het bisdom ter ere van het 450-jarige bestaan van het diocees. Sinds juni 2008 had de parochie dit idee al, waarmee zij de betrokkenheid bij het jubileumfeest van het Bisdom van 's-Hertogenbosch tot uitdrukking wilde brengen.
Projectleider Tom Koot nam het fraai vormgegeven werkstuk namens bisschop Hurkmans in ontvangst. Aan de binnenzijde van de kaart staan foto's van de parochie en aan de buitenzijde zijn persoonlijke felicitaties bevestigd.

GELOOFSFEEST - MORGEN 8 MEI

Feestelijke tochten bij aftrap Geloofsfeest

Met de feestelijke openingsintocht met bescherm- en patroonheiligen morgen, een fakkeltocht door meer dan duizend vormelingen op zaterdag, en de stille Mariabidtocht door de binnenstad van Den Boschaanstaande zondag, krijgen deelnemers en bezoekers van het Geloofsfeest het komende weekend heel wat van de bisschopstad te zien. En naar het zich laat aanzien zal het weer een handje meehelpen.

Het Geloofsfeest begint vrijdagavond om 18.30 uur met een feestelijke openingsstoet waarin parochies hun patroonheiligen meedragen en de deelnemende gilden hun schutspatroon. De tocht begint bij het Sint Janslyceum en niet zoals eerder aangegeven bij het provinciehuis, en gaat vandaar naar de Sint Janskathedraal waar om 18.30 uur een gebedsdienst gehouden wordt ter opening van het tiendaagse jubileumfeest.
Na de gebedsdienst, kunt u getuige zijn van een spectaculaire openingsshow die het begin markeert van de jubileumherdenking.
Wie mee wil lopen met deze openingstocht maar niet terug, kan de auto parkeren op het Pettelaarpark transferium in de buurt van het provinciehuis.

Na de viering kunt u dan met de bus terug naar uw auto. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de gemeente Den Bosch.

De weersvoorspellingen voor het komende weekeinde zijn niet unaniem. Toch lijkt het erop dat het droog blijft. Een schietgebedje kan geen kwaad!

07-05-2009