01 MEI

‘Pastoor van Volendam’ op Geloofsfeest bisdom

Pastoor Jan Berkhout spreekt tijdens het Geloofsfeest van het bisdom Den Bosch over de betrokkenheid van zijn parochie na de cafébrand in Volendam op 1 januari 2001.

Het bisdom viert zijn jubileum met een Geloofsfeest in de week van 8 t/m 17 mei op de Parade in Den Bosch en in de Sint-Janskathedraal. Tijdens de opening op 8 mei lopen zo’n 800 afgevaardigden uit parochies en gildes vanaf het Sint-Janslyceum naar de Parade met afbeeldingen van hun patroonheiligen. Prof. Dr. Wil Derkse van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft aansluitend een inleiding over Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven.

Zaterdag 9 mei komen er 1.000 vormelingen en tieners, ’s avonds is er op de Parade een jongerenfeest. Op Moederdag 10 mei is er een kinderfeest en die avond zijn 200 religieuzen te gast. Maandag 11 mei worden 1.000 langdurig zieken met hun begeleiders en mantelzorgers verwacht. Voor mensen met een verstandelijke beperking treden op woensdag 13 mei Elly en Rikkert op onder het motto: Parels op de Parade. Op 14 mei serveren burgemeester Rombouts en bisschop Hurkmans een ontbijt voor dak- en thuislozen.

Tijdens het Geloofsfeest zijn er ook debatavonden over kunst en cultuur, kerk en samenleving, de multiculturele en interreligieuze samenleving, normen en waarden in het leven van boeren en tuinders en over de economische crisis. Pastoor Berkhout spreekt op 12 mei over de betrokkenheid van kerken bij ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen, zoals de cafébrand in Volendam. Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank spreekt op 14 mei over geloof en economie. Heemskerk studeerde onder meer filosofie en theologie, voordat hij aan zijn loopbaan bij diverse banken begon.

Zaterdag 16 mei is de slotviering op de Parade in Den Bosch. In en rond een grote tent zullen bijna 2.000 koorzangers uit het bisdom de jubileummis van de overleden priester en musicus Maurice Pirenne ten gehore brengen. Aansluitend zijn in de Bossche binnenstad diverse podia. Parochies in het bisdom sluiten op 17 mei het Geloofsfeest af, waarbij ze een speciale jubileumkaars ontsteken. KRO RKK zendt vanuit de Petruskerk in Uden de eucharistieviering uit om 10.00 uur op Nederland 2.

Het volledige programma van het Geloofsfeest is te vinden op www.geloofsfeest.nl
01-05-2009