21 APR

Nieuwe parochies: balans centraal – decentraal

Het bisdom maakte afgelopen vrijdag haar plannen bekend om in de periode 2009-2020 in totaal 57 nieuwe parochies te gaan vormen. Deze bestaan uit een parochiekerk die als kloppend hart gaat dienen, kerken waar in ieder geval in het weekend een eucharistieviering is en zogeheten kapelkerken bedoeld voor doop, huwelijk, eerste communie en uitvaart.

Bisschop Hurkmans gaf tijdens de persconferentie aan dat er een balans moet zijn tussen centrale en decentrale activiteiten. Waar het mogelijk is om op zaterdagavond of zondag Eucharistie te vieren moet dit zo lang als het kan zo blijven. Tegelijkertijd is het nodig dat er meer gezamenlijke activiteiten komen vanuit één centrum, zoals sacramentenvoorbereiding, catechese en diaconie. Hij vroeg ook om meer solidariteit, bijvoorbeeld bij het afstemmen van vieringen en om mensen mee te nemen naar de kerk die niet mobiel zijn. “De huidige parochies moeten een netwerk gaan vormen rond één centrum van parochieleven,” aldus de bisschop.

Het aanwijzen van de parochiekerk gebeurt in een later stadium na overleg en besluit van de bisschop op het moment van oprichting van de nieuwe parochie. De eerste twaalf parochies worden in de periode 2009-2012 gevormd, de overige 45 in de periode 2013-2020.

De twaalf nieuwe dekens zullen in de beoogde nieuwe parochies informatie bijeenkomsten organiseren om de vorming van nieuwe parochies toe te lichten. De komende tijd gaan ze die plannen en bekendmaken.

Veelgestelde vragen en antwoorden over het nieuwe beleid zijn elders op deze website te vinden. (Q&A). Kijk op deze pagina voor meer informatie.
21-04-2009