25 MRT

Amsterdam, stad van stilte

In de nacht van 21 op 22 maart werd er in Amsterdam de jaarlijkse Stille Omgang georganiseerd. Zo’n 8000 gelovigen verzamelden zich in de Amsterdamse binnenstad om het Mirakel van Amsterdam te gedenken. Vanuit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch werd een busreis aangeboden voor de jongeren van het bisdom. Een van de deelnemers was Danny Hakvoort (15), jongerenambassadeur van het jongerenplatform XSHERO van Gemeente ‘s-Hertogenbosch. Voor hem was het de eerste keer dat hij aan de Stille Omgang deelnam.

Danny: “Tijdens de busreis hebben we gezongen, gebeden en elkaar leren kennen. In de de Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein was er vervolgens een voorprogramma speciaal voor jongeren. Met een grote viering met zang, dans en muziek hebben wij gevierd dat wij vrienden zijn van God. Op deze avond is mij een hoop duidelijk geworden. Ik ben namelijk het afgelopen jaar vooral bezig geweest om vanalles te vinden: een vriendin, God, oplossingen. Maar als je naar iets zoekt of naar iets verlangt vindt je het meestal niet. Dan doe je je anders voor dan je werkelijk bent. Maar wanneer je leeft en jezelf blijft, vind je wat je zocht.”

“Dat deed mij denken aan het thema van de Stille Omgang: ‘Kracht’. De kracht om jezelf te zijn, want uit eindelijk gaat het er niet om wie het hoogste woord heeft, de meeste spieren heeft of om wat je allemaal kunt. Het gaat ook niet om wie je kent, wie bent of dat je je zelf kent. Nee, het gaat er gewoon om dat je je zelf bent en dat je je niet anders voor moet doen dan dat je werkelijk bent en dat je respect toont voor een ander.”

“Gerespecteerd voelde ik me niet echt in de hoofdstad van mijn eigen land. Opmerkingen als “ze weten niet waar ze over praten” (hoewel we stil waren!) “doe maar populair” of zelfs beledigingen als “wat doen jullie hier ****?” en “uit de weg we willen er langs!” werden geregeld naar ons hoofd geslingerd. Het leuke was wel dat er ruim 8.000 mensen meeliepen en dat al die 8.000 mensen zonder moeite de opmerkingen negeerden. Ik heb wel gelachen, want men blijft wel proberen de stilte te verstoren, maar het lukt ze gewoon niet. Als ik erop terugkijk was het een aparte avond/nacht waarin we veel lol hebben gemaakt, maar ook echt stil geweest zijn.”

Sacramentsprocessie Den Bosch
Wie niet naar de Stille Omgang kon gaan of geïnteresseerd is in de omgang dichterbij huis, kan de kracht die kan uitgaan van een processie op 14 juni 2009 beleven. Op deze dag organiseert de Aloude Broederschap van het Hoogheilig Sacrament de jaarlijkse Sacramentsprocessie vanuit de kathedrale basiliek van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch. De Eucharistieviering, met Mgr. drs. A.L.M. Hurkmans als hoofdcelebrant, begint om 12.00 uur in de kathedraal, waarna vervolgens de processie plaatsvindt naar de St. Catharina (kruisbroedershof 4).

Na afloop is er een informeel samenzijn bij de St. Catharina waarbij koffie en thee wordt aangeboden. Aangezien in vele parochies geen Sacramentsprocessie meer wordt gehouden, is iedereen van harte uitgenodigd om met een afvaardiging van de parochie deel te nemen aan de Eucharistiviering en de processie. De broederschap streeft er naar een Sacramentsprocessie te organiseren die breed gedragen wordt in het bisdom. Via de broederschap kan (hier) meer informatie over dit initiatief worden verkregen.

Tijdens de Stille Omgang heeft Danny Hakvoort de volgende foto's gemaakt:

25-03-2009