23 MRT

Toekomstige parochies op 17 april bekend

Toekomst parochies bekend op 17 april

Op vrijdag 17 april maakt het bisdom haar nieuwe beleid bekend, waaronder de verdeling van de ongeveer 55 nieuwe parochies binnen de twaalf recent nieuw opgerichte dekenaten. Er wordt begonnen met één nieuwe parochie per dekenaat. In september 2009 worden de namen van die eerste twaalf nieuwe parochies bekendgemaakt. Het totale proces van de vorming van de 55 nieuwe parochies duurt van 2009 tot en met 2020. Vrijdag 17 april ontvangen alle parochies per post de plannen van het bisdom, waarover de dekens hun advies hebben gegeven.

Op dit moment zijn er nog zo’n 230 parochies in het bisdom. De vorming van nieuwe parochies is nodig om ze vitaal te houden naar de toekomst. Dit vraagt van ons om vergaande samenwerking. Doel is parochies te vormen rond Jezus Christus, waar jongeren, gezinnen en oudere gelovigen elkaar kunnen ontmoeten in de zondagse eucharistieviering en daarbuiten. Nu zijn deze groepen vaak in kleine aantallen verdeeld over meerdere parochies.

Bisschop Hurkmans heeft inmiddels twaalf dekens benoemd die de vorming van de nieuwe parochies samen met de pastoor van die nieuwe parochie zullen gaan begeleiden. De dekens beginnen de komende maanden met een kennismakingsronde om de parochies en pastorale medewerkers te leren kennen. De dekens krijgen ook een adviserende rol bij benoemingen.

Dekenale regio

Deken