22 MRT

Bisdomblad over het lijden en de hoop

"Pasen is voor veel mensen een moeilijk feest. Eerst moeten lijden om daarna te verrijzen is geen gemakkelijk concept". Dat schrijft hoofdredacteur M. Savelsbergh in het redactioneel commentaar van het Bisdomblad van maart. Op de omslag prijkt een van de fraaie kruiswegstaties die de befaamde belgische kunstenaar Albert Servaes maakte voor de parochiekerk van Boven Leeuwen. In het hart van het blad treft u een tweede statie uit deze serie, de vijfde statie om precies te zijn. Theo Schepens probeert te achterhalen hoe Simon van Cyrene zich gevoeld moet hebben, een toevallige voorbijganger die Jezus' kruis moest overnemen.

"Geen Pasen zonder Goede Vrijdag", zegt ook bisschop Hurkmans in zijn maandelijkse Woord van de bisschop. De bisschop wijst erop dat het lijden nooit een eindpunt is. "De Goede Week nodigt ons uit de grootsheid van het bestaan te doorleven. In feite overwinnen we in die week het lijden en de dood en staan we reeds op uit alle vergankelijkheid in een nieuw leven in de heilige Geest, in de Kerk".

"Het lijden is het roet in het eten van de schepping". Dat zegt de 45-jarige Waalwijkse pastoor Stuart Allan. In 2005 werd bij hem de diagnose Parkinson gesteld. Hoewel het hem in zijn functioneren belemmert, heeft het hem niet lamgeslagen. "Het lijden heeft ook een schitterdende weerzijde", weet hij uit ervaring. Yvonne Koopman sprak met hem.

In de aanloop naar Pasen worden traditiegetrouw tal van Passieconcerten uitgevoerd. Meest uitgevoerd is onbetwist de Matthaus Passion van Johan Sebastian Bach. Een heel bijzonder werk voor de Goede Week is het van oorsprong liturgische Stabat Mater. Rector cantus Jeroen Felix van de kathedrale Schola vertelt over de geschiedenis van dit fraaie Middeleeuwse Latijns gezang.

In de serie essays over de 450-jarige geschiedenis van ons bisdom, brengt Kees van Hasselt voetballende fraters in herinnering en bisschop Zwijssen die aan de wieg stond van de grote congregatie van 'onderwijsfraters'. Van Zwijssen is ook het fraaie borstkruis dat zuster Regina Mattens voor de lezers uittekent.

Nog geen abonnee van het Bisdomblad? Vraag dan een gratis proefabonnement aan.
22-03-2009