09 MRT

Lezing over 450 jaar Bisdom van ’s-Hertogenbosch

In voorbereiding op de jubileumbedevaart van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch, organiseert de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal een viertal lezingen. Donderdag 12 maart vindt de tweede lezing plaats met het thema “450 jaar Bisdom van ’s-Hertogenbosch”. Een boeiende lezing, waarvoor iedereen welkom is.

Inleiders dr. J.W.M. Peijnenburg en dhr. C.J.G. van Hasselt nemen de belangstellenden mee de geschiedenis in. Zij zullen onder meer spreken over de periode na de missionering door Lambertus (vanuit het zuiden) en Willibrordus (vanuit het noorden) en het diocees Luik waar het huidige bisdom toen ongeveer 800 jaar lang deel van uitmaakte. In de bulle Super Universas van 12 mei 1559 richtte paus Paulus IV nieuwe bisdommen op in de Nederlanden. In het midden-nederlandse gebied werd het aartsbisdom Mechelen opgericht. Hieronder vielen naast Antwerpen, Gent en Brugge ook de nieuwe zetels van ’s-Hertogenbosch en Roermond.

De derde lezing zal plaatsvinden op dinsdagavond 19 mei en behandelt het thema “Muziek in de liturgie” met dhr. J. de Wit (NSGV). Samen met plebaan G. van Rossem zal op de vierde en laatste avond, op dinsdagavond 15 september, een film worden gekeken waarin Rome centraal staat. Alle avonden vinden plaats in de parochiezaal van de Sint-Lucaskerk aan Zuiderparkweg 301 te ’s-Hertogenbosch. De avonden beginnen om 20.00 uur en u wordt ontvangen met een kopje koffie. Elke avond zal steeds tot ca. 22.15 uur duren.

09-03-2009