07 MRT

Geloofsfeest verwelkomt heiligen

Met een feestelijk onthaal van alle patroonheiligen uit de parochies, zal het Geloofsfeest van het Bisdom van 's-Hertogenbosch officieel van start gaan. Met een intocht beginnend bij het Provinciehuis, zullen vaandels, banieren en afbeeldingen van heiligen de Sint-Janskathedraal worden binnengedragen voor de openingsviering met bisschop Hurkmans.

De heiligenintocht geeft de kans om de patroonheiligen van de parochies even in het zonnetje te zetten en daarmee de herkenbaarheid van de parochie zelf te vergroten. Parochie Moeder Teresa is een van die parochies. Met 40 parochianen en een afbeelding van de zalige Moeder Teresa van Calcutta nemen zij deel aan de intocht. Pastoraal werker Jantje Bax legt uit dat het Geloofsfeest voor de parochie het hoogtepunt is in het pastorale jaar: “Alle parochieactiviteiten zijn afgestemd op het Geloofsfeest. We zien het als een begin van een nieuwe manier van kerk-zijn voor jongeren en gezinnen. Een week lang hebben wij het Geloofsfeestkruis in de parochiekerk gehad. Dat zijn mooie momenten om parochianen aan te sporen om naar het Geloofsfeest toe te gaan. De opening ervan zullen we dus niet missen.”

De Broederschap der Nijmeegse Processie naar Kevelaer heeft zich ook aangemeld voor de intocht. Hoewel de broederschap sinds 1975 zonder zetelkerk is, organiseert zij sinds 1788 bedevaarten naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Het pronkstuk dat meegaat met de intocht is het vaandel dat in 1956 is vervaardigd door het beroemde atelier Stadelmaier. Op het vaandel, waarin nogal wat gouddraad verwerkt werd, prijkt een afbeelding van O.L.V. met het kindje Jezus. Daarnaast treffen we het silhouet van de Sint-Stevenstoren, een kaars (symbool voor de processie) en het wapen van de stad Nijmegen. Op het vaandel staat eveneens de latijnse tekst: “Consolatrix afflictorum, ora pro nobis”. Dit betekent: “Troosteres der bedrukten, bid voor ons”.

De aanvang van het Geloofsfeest betekent een samenkomst van rijke katholieke tradities uit het Bisdom van 's-Hertogenbosch. Dat mag gezien en gevierd worden. Parochies kunnen zich nog opgeven voor de intocht, via dit aanmeldingsformulier. U kunt ook contact opnemen met de dienst Evangelisatie van het Bisdom van 's-Hertogenbosch, e-mail: evangelisatie@bisdomdenbosch.nl, telefoonnummer: 073 6125488.
07-03-2009