26 NOV

God ziet mij zitten!

Yvette van den Heuij uit Aalst is 22 jaar en studeert Nederlands recht in Nijmegen. Ze is katholiek opgevoed. In haar jeugd was God voor haar op een afstand, maar nu is dat anders. “Anderhalf jaar geleden ben ik bewust op zoek gegaan naar God in mijn leven en Hij is dichterbij gekomen. Ik ervaar Hem in de betekenis die ik aan dingen toeken, in de bemoediging die ik voel op verdrietige momenten maar zeker ook bij geluk"

"Ik heb dit niet alleen bereikt. ‘God gelooft in mij’, dat is de liefde van God die ik mag ervaren. Als God dat zou zeggen geeft me dat een onwijs gevoel van dankbaarheid. En ik kan niet anders dan dat ook delen met anderen. Je houdt dat niet voor je. De liefde van God is veel omvattender dan wat er tussen Hem en mij gebeurt. Als je beseft dat God je ziet zitten, dan is dat pure liefde.

Ik ben katholiek opgevoed, zonder dat het een verplichting was om naar de kerk te gaan. Maar het meeste heb ik toch gehad aan mijn opa. Hij kon over God en de Kerk vertellen…geweldig! En met humor….zodat je niet verzand in moeilijke gedachten. Hij ervaarde het zo sterk….dan valt het kwartje vanzelf bij je. Mijn opa, hij is drie jaar geleden overleden, heeft me ook vertrouwen in God gegeven. Zelfs op moeilijke momenten, bij de dood, heb ik vertrouwen. Ik weet zeker dat opa bij God is! …. Dat geeft veel rust.”

Heb je een weg gevonden om deze ervaring met anderen te delen?
“Ja. Het liefst doe ik dat door met mensen over God te praten. In deze maatschappij is dat wel moeilijk, en ook op mijn leeftijd. Op de middelbare school praatten we er niet over. Zo hoorde ik pas achteraf dat een meisje uit mijn klas een tijdje naar het klooster was gegaan. Ik wist helemaal niet dat ze daarmee bezig was. Met klasgenootjes had je het daar niet over. Dat is jammer. Ik voelde toen wel dat ik zelf op zoek moest gaan. Ik ervaarde dat God in mijn leven was, maar het moest meer vorm krijgen. Zo waren er ook veel vooroordelen over het geloof en de Kerk, waar je dan geen weerwoord op hebt….je hebt er geen woorden voor. Nu is dat veranderd, ik heb veel geleerd en kunnen verklaren. Ik kan het nu zien als míjn geloof, waar ik voor sta en trots op ben. En om daarover te kunnen vertellen, ben ik in de parochie de kindernevendienst gaan doen.”

Wat doet het met jou, het besef dat ‘God je ziet zitten’?
“Vooral dat als ik dingen doe, ik die nu ook afstem met God. Bijvoorbeeld als ik iets geleerd heb, dan dank ik Hem voor het inzicht dat ik kreeg en voor de concentratie. Hiermee zegt God tegen mij: ‘dit kun jij’. Wat ik van God ontvang, dat Hij mij ziet zitten, wil ik beantwoorden door inspiratie, kracht en liefde voor andere mensen te zijn.”

Heeft het bisdom met het motto ‘Hij gelooft in mij’ een goede keuze gemaakt?
“Ja. Dat is heel goed gekozen. Het is een eenvoudige zin, door iedereen te begrijpen. Maar als je het echt beseft, dan zet het aan tot actie, bewerkt het een positieve verandering in de wereld. Als je deze woorden tot je door laat dringen, kan dat alleen iets positiefs bewerken. Als je tot je laat doordringen dat God in je gelooft en je dan weer met anderen communiceert wat dat met je doet… dan komt daar heel veel positieve energie uit.”

E. Kleinpenning

(bron: Bisdomblad)