25 NOV

DiaconAction: dankbare dagen

De sfeer zat er na de aftrapavond in Den Dungen op vrijdagavond 21 november al meteen in. Ongeveer 80 tieners en jongeren verzamelden zich in en rond de Sint Jacobus de Meerderekerk voor een feestelijk begin van een diaconaal weekend. Tijdens een muzikaal en uitdagend programma met het thema 'Intercity' presenteerden tiener- en jongerengroepen de actie die zij gingen ondernemen in het DiaconAction-weekend.

Thema: Intercity
Diaken Stefan Schevers vertelt over het thema: “Je bent jong en bent veel in beweging. Van A naar B reis je in de intercity. Precies dan heb je even tijd over. Je vraagt je af: wat voor een reiziger ben ik? Sta ik open voor ontmoeting of slechts voor mijn MP3-speler? Wat zie ik allemaal in de ogen van mijn medereizigers? Wie is de locomotief van mijn leven? Waar haal ik de inspiratie vandaan? Ieder zit soms het liefste in zijn eigen wagon. Maar er is een klik, wagons klikken aan elkaar als jij er bent voor anderen, en dat kan tijdens DiaconAction”.

Paulus
Paus Benedictus XVI heeft 2008/2009 uitgeroepen tot Paulusjaar. DiaconAction had daarom een duidelijke link naar apostel Paulus. Paulus was een echte reiziger. Hij stond open voor bijzondere ontmoetingen. De tieners en jongeren zijn ingestapt in de intercity. Met elkaar hebben zij hun medemens bezocht.

Fruitmandenactie
Marianne van Loy – van der Weele is nauw betrokken bij jongerenpastoraatgroep 'Samen Onderweg' uit Zeeland. Enthousiast vertelt zij wat de jongeren met DiaconAction ondernamen: “Onze actie was het samenstellen van fruitmanden. Zowel winkeliers als winkelend publiek in Zeeland werd gevraagd of zij fruit konden afstaan aan mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Ook konden de mensen namen opgeven van mensen die hiervoor volgens hen in aanmerking kwamen. Eerst wat onwennig, maar al snel zeer geroutineerd, werden de mensen door de jeugd benaderd.”

“Kilo’s fruit werden op en neer gesjouwd. Alles werd netjes gesorteerd. Ondertussen waren er anderen die al bezig waren om dozen en mandjes te vullen met de vitamientjes. In elke fruitmand kwam een kaartje en daarna werd deze netjes in folie gewikkeld. Een sticker erop met de naam… en de bezorgers konden op pad.” Wegens succes vindt de actie nu voor de derde keer in Zeeland plaats. Van Loy: “Er werd zoveel fruit aangeboden dat er maar liefst 140 fruitmanden konden worden gemaakt. Te voet, op de fiets en met de auto ging de jeugd op pad om ze netjes bij de mensen af te leveren. Sommige mensen reageerden zeer verrast, anderen geëmotioneerd en weer anderen kwamen al met snoepjes en kwatta’s om de jongeren te bedanken.”

Kerstgedachten en hard werken
De diaconale actie in Zeeland stond niet op zich. In Drunen werd een muzikale middag voor ouderen verzorgd en jongeren van de Petrus en Paulusparochie in Tilburg maakten samen met bewoners van zorgcentrum de Zonnehof kerststukjes. Ook jongerenpastoraatgroep Het Honk uit Uden verbond kerstgedachten aan hun actie middels kerststukjes en maakte daarbij ook worstenbroodjes samen met ouderen.

In Loon op Zand coördineerden Annie van Kuijk en Anke Matthijsen DiaconAction voor de jongeren. Het hele weekend werd hard gewerkt in en om de pastorie van de Sint Jans Onthoofdingskerk. Van Kuijk: “Bladeren opruimen, de stoep schrobben, schoonmaken, de jongeren hebben echt alles zelf gedaan. Ook bereidden zij een speciale maaltijd voor mensen die het écht verdienden. Op zondag hielpen zij in de Mis en na afloop schonken ze koffie. Kosten hebben ze niet gemaakt, want alles werd gesponsord.” DiaconAction heeft veel waardering gebracht bij de jongeren én bij de omgeving. Van Kuijk: “Ze doen het voor een ander, maar ze hebben niet in de gaten wat het met hen zelf doet. Veel meer dan ze denken”.

Meedoen met DiaconAction kan nog
Initiatieven voor DiaconAction hoefden niet persé op 22 en 23 november plaats te vinden. Jongerengroep Jong Sintjan van Cens Bax organiseert hun actie op vrijdag 28 november. Samen met bewoners van zorgcentrum Anthoniegaarde in Den Bosch zal zij en de jongeren om 19.00 uur naar de mis gaan en na afloop in gesprek gaan over het geloof. Bax benadrukt dat geïnteresseerden zich nog kunnen aanmelden hiervoor. Belangstellenden kunnen zich bij haar melden via e-mail: censbax@hotmail.com of telefoon: 06-23507067.

Een terugblik in beelden:

25-11-2008