14 NOV

Iets doen met DiaconAction

Iets doen voor je medemens. Daar komt de jaarlijkse diaconale actie DiaconAction wel op neer. In het weekend van 22 en 23 november verzamelen tiener- en jongerengroepen zich op landelijke schaal om zich in te zetten voor de noden in de samenleving. In het Bisdom van ’s-Hertogenbosch wordt DiaconAction ingeluid met een feestelijke aftrapavond in Den Dungen. Tijdens deze aftrapavond zullen tiener- en jongerengroepen onder andere de initiatieven presenteren waarmee ze in het weekend aan de slag gaan.

Geloven met je handen
Na het Vormsel is DiaconAction een mooie aanleiding om de groep weer eens bij elkaar te brengen. Zo geldt dat ook voor vormelingengroep De Groentjes van de Petrus en Paulusparochie uit Tilburg. Met een tiental vormelingen gaan zij kerststukjes maken voor het lokale zorgcentrum voor ouderen. Yvette Zeinstra leidt de groep in Tilburg: “Je laat kinderen en jongeren ervaren dat het geloof niet alleen lezen in kerk is, maar ook concreet iets doen voor andere mensen”. Niet alleen in Tilburg worden handen uit de mouwen gestoken. Zo zal er in het plaatsje Zeeland na het succes van vorig jaar opnieuw een fruitmandenactie plaatsvinden en wordt er in Drunen geholpen bij een muziekale middag voor ouderen.

DiaconAction laat je niet meer los
DiaconAction is multifunctioneel. Concreet wordt er belangeloos een maatschappelijke nood geledigd en de onderlinge band van de tiener- of jongerengroep wordt verstevigd. Veel tiener- en jongerengroepen zijn nog onbekend met DiaconAction, maar groepen die eenmaal met DiaconAction aan de slag zijn gegaan, laten het in wezen niet meer los.

DiaconAction als (door)start in het Jongerenpastoraat?
Aangezien DiaconAction makkelijk te organiseren is, staat het niet zelden aan de oorsprong van een tiener- of jongerengroep. Voor veel ouders en vrijwilligers is echter de investering van tijd en energie in het jongerenpastoraat niet te overzien. Ook ontbreekt het hen soms aan middelen en kennis om een groep op te richten en te begeleiden. Om vrijwilligers daarin tegemoet te komen, organiseert het Bisdom van ’s-Hertogenbosch de cursus Jongerenpastoraat, die in het voorjaar van 2009 weer in Den Bosch van start gaat.

Meer informatie?
Meer informatie over DiaconAction en de aftrapavond in Den Dungen, is te lezen op het jongerengedeelte van de website van het Bisdom: www.bisdomdenbosch.nl/jongeren. Aanmelden voor de aftrapavond kan nog via jongeren@bisdomdenbosch.nl of telefonisch via 073 6125488.

14-11-2008