10 NOV

Mee naar Rome als jongere of met het gezin

In 2009 gaat het bisdom van 's-Hertogenbosch op jubileumbedevaart naar Rome vanwege haar 450-jarig bestaan. Het is de wens van bisschop Hurkmans om met verschillende groepen samen deze pelgrimage te ondernemen, zoals groepen uit parochies, bestaande uit ouderen, jongeren en gezinnen, maar ook koren en schuttersgilden. Om dit te stimuleren zijn er in samenwerking met de diocesane afdelingen Jeugd en jongeren en Huwelijk en gezin inmiddels aangepaste programma's samengesteld voor gezinnen en jongeren.

Rome is niet de eerste plek waar je aan denkt bij het plannen van een vakantie met het gezin. Desalniettemin hebben de stad en haar omgeving mooie plekken die ook aantrekkelijk zijn om met kinderen te bezoeken. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ruïnes van de Romeinse havenstad Ostia Antica, het park Villa Borghese of de Catacomben. Deze en andere plaatsen zijn opgenomen in het gezinsprogramma van de bedevaart. Op enkele dagen is er een apart kinderprogramma, zodat de ouders de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan het centrale programma. Op sommige momenten zijn ook de kinderen bij het centrale programma aanwezig, zoals bij de openingsviering in de Sint-Pieterbasiliek.

Ook voor jongeren is voorzien in een aangepast programma. Aangezien zij mobieler zijn, krijgen ze een kaart waarmee ze gedurende de pelgrimage onbeperkt gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in Rome. Daarnaast worden er enkele ontmoetingen in jongerencentra en bij katholieke organisaties georganiseerd om de deelnemende jonge pelgrims in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de jonge Kerk in Rome. Ten slotte staat ook een bezoek aan Trastevere op het programma, een karakteristieke, bruisende Romeinse wijk met veel restaurants en cafés waar zich 's avonds veel toeristen verzamelen.

Klik hier voor een overzicht van het gezinsprogramma.
Klik hier voor een overzicht van het jongerenprogramma.

10-11-2008