Nieuws

03 NOV

KJD 'gezelliger' dan vorig jaar

Den Bosch, 2 november 2008 - Langzaam maar zeker druppelen groepjes jongeren de grote, halfdonkere zaal van evenementenhal Maaspoort Sports & Events binnen. Sommige groepen zijn met door parochies georganiseerde busreizen naar Den Bosch gereisd, anderen komen op eigen houtje naar de 30ste Katholieke Jongerendag.

Ralph van MaanenAllemaal worden ze verwelkomd door de muziek van DJ Tony Foxx. Hij staat op het podium te swingen achter zijn draaitafel, en knalt I’ve got the power de zaal in. Op de tribune wordt geswingd. De sfeer zit er meteen in.

Als de zaal vol is betreedt presentatrice Ideline Meijer het podium en kondigt zij Ralph van Maanen aan. Hij wordt vandaag begeleid door The Fruits. De muzikanten zetten Bryan Adams’ nummer Inside Out in. “I want to know you,” zingt Ralf, “like I know myself. I'm waitin' for you - there ain't no one else!” De katholieke jongerendagen in Den Bosch zijn begonnen.

Meer dan 2000
Het is een groots evenement: 185 vrijwilligers helpen mee om de evenementen, verspreid over Maaspoort en turncomplex de Flik-Flak-hal, in goede banen te leiden. Er zijn 1500 broodjes besteld, en in totaal 2400 stoeltjes neergezet. Er worden 2000 jongeren verwacht. Als de dag eenmaal goed en wel begonnen is lijkt dat aantal ruimschoots te worden overtroffen.

Het KJD-programma bestaat uit 100 onderdelen. Naast het centrale hoofdpodium en twee informatiemarkten kan er worden geluisterd naar gastsprekers, of kan er worden deelgenomen aan de flavours, onderdelen speciaal voor tieners of jongeren.


Zr. Anima ChristiZr. Anima Christi
Eén van de prominente sprekers is zuster Anima Christi, generaal-overste van de congregatie van het Mensgeworden Woord. Ze verteld over haar roeping, haar leven en haar medezusters.

Anima Christi was een en al sereniteit vergeleken bij de speech van de bekeerde Londense ex-crimineel John Pridmore, die vertelt hoe hij tot inkeer kwam nadat hij iemand zo met een boksbeugel had toegetakeld dat die bijna overleed. Dan gaat hij over op een verhaal over martelaren, “die stierven zodat wij de eucharistie mogen vieren”. “Best heftig”, vindt Marieke. Haar vriendin kijkt fronsend naar de boomlange Pridmore. “Hij ziet er uit als een uitsmijter!”

 

Roepingen
Naast sprekers en flavours maken ook een beurs en een informatiemarkt deel uit van de KJD. Op de beurs zijn organisaties als Pax Christi en Kerk in Nood vertegenwoordigd, maar er is ook een kraam van het Roepingenpastoraat te vinden. Priesters en religieuzen komen er vertellen over hun roeping. “Het loopt heel aardig”, vertelt Günther Sturms, parochiaal jongerenwerker uit Arnhem. Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden valt binnen om te vertellen over hoe hij door God werd geroepen. “De jongeren zijn erg geïnteresseerd”, vertelt hij enthousiast.


Apenkooien en pizza's
Wie al zijn bezieling even moet afreageren kan tussen de bedrijven door apenkooien in de Flik-Flak-hal, die door de week dienstdoet als sportcomplex. Daarnaast heeft het bisdom Den Bosch een heuse pizzastand ingericht. Volgend jaar organiseert het bisdom een speciale bedevaart naar Rome, in verband met haar 450 jaar bestaan. Onder de titel 'Trek in Rome' hoopt het bisdom met de verkoop van pizza’s (een euro voor een punt, jongeren uit Bossche parochies hebben een bon gekregen) jongeren voor de bedevaart te interesseren.
Of dat een beetje lukt? “Nou, nu begint het echt te lopen”, zegt Marc de Koning van het bisdom rond een uur of twaalf. “De jongeren krijgen nu trek, en daar hadden we natuurlijk wel een beetje op gehoopt.” “Lekkere pizza!” roept Mariel. “Maar ik ben nog steeds niet katholiek!” Ze is met haar vriend naar de KJD gekomen. Die grijnst. Wat niet is, kan nog komen.

Opnieuw Ralph van Maanen
In de pauze komt Ralph van Maanen wederom het hoofdpodium op. “Als je in Nederland iemand vraagt om een christelijke artiest te noemen, is het antwoord altijd Ralph van Maanen”, introduceert Fruits-zanger Lars Gerfen hem. “We zijn heel blij dat hij hier is!” Ralph vraagt om stilte en zingt dan Mijn Hart Verlangt Naar U, een eigen bewerking van Psalm 42.

Koffie met bisschop en kardinaal
Na de rust kunnen we op de koffie bij bisschop Antoon Hurkmans. Daar wacht de jongeren een verrassing: de Amerikaanse curiekardinaal John Foley logeerde de afgelopen dagen in Den Bosch en nu hij er toch is neemt hij ook een kijkje op de KJD. Helaas moet hij er al snel vandoor: bisschop Hurkmans herinnert hem eraan dat hij zijn vliegtuig terug naar Rome niet mag missen. “Anders wordt ik ontslagen”, grapt de kardinaal.

Pizza stand: Trek in Rome?Daarna kunnen de jongeren vragen stellen aan de bisschop. Hurkmans geeft kernachtig antwoord op vragen zoals “twijfelt u wel eens aan uw geloof” (soms, als hij erg moe is), “hoe kunnen christenen het zout der aarde zijn” (door dienstbaarheid) en “waar komen de sleutels in het wapen van het Vaticaan vandaan?” (dat is een verwijzing naar Mattheus 16:18-19 waarin Jezus aan Petrus belooft hem “de sleutels van het koninkrijk van de hemel” te geven).

Lekkere biefstukken van Hurkmans
Ten slotte vertelt de bisschop dat zijn favoriete hobby’s wandelen en koken zijn. “Kardinaal Simonis zegt altijd, ‘geen lekkerder biefstuk dan bij Hurkmans!’” “Leuk!” zegt Johan. “Nu zie je de bisschop van een andere kant.” “Hij zou ook wel eens voor ons mogen koken”, giechelt zijn buurvrouw. “Maar geen biefstuk. Ik eet geen vlees.”

Gezelliger dan vorig jaar
Bisschop Everard de Jong, referent voor jongeren binnen de bisschoppenconferentie, is “heel enthousiast” over de KJD van 2008. “Ik heb heel veel nieuwe gezichten gezien. En het was nog gezelliger dan vorig jaar.” Gevraagd naar wat jongeren voor de kerk kunnen betekenen zegt hij: “Jongeren geven ons nieuwe flavours, zoals ze dat nu noemen. Ze vragen aan ons, ‘laat eens zien wat dat betekent, dat geloof. Ze vragen ons om voorbeelden te zijn.”

Slotmis
Aan het eind van de middag gaat aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht voor in de afsluitende eucharistieviering. Dan verschijnen de eerste bussen al weer voor Maaspoort. Terwijl de schemering invalt komen de KJD-gangers het gebouwencomplex weer uit, één voor één of in groepjes. De Katholieke Jongerendag is voorbij. Op naar die van volgend jaar.
(Bron: RKK.nl; foto's: J. van Eeden)

03-11-2008