29 OKT

Pastoor uit Vught wordt ridder

Zaterdag 1 november wordt pastoor Mesch uit Vught ridder in de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem. De zogeheten investituur van acht nieuwe edelvrouwen en elf ridders vindt plaats in de kerk van de h. Jacobus de Meerdere in Den Haag. Pastoor Mesch wordt priesterlid van de orde.

De ridderorde is een kerkelijke werkorde die instellingen ondersteunt in het Heilig Land. In 1103 stelde de patriarch van Jeruzalem een wacht van ridders in rond het Heilig Graf van Christus. In 1848 stelde paus Pius IX de orde opnieuw in met de opdracht om in Palestina en Jordanië missieposten te stichten en hulp te bieden bij de oprichting van scholen, ziekenhuizen en sociale instellingen. In 1949 verplaatste paus Pius XII de orde naar Rome ten gevolge van de politieke instabiliteit in het Heilig Land en benoemde een kardinaal tot Grootmeester. De huidige Grootmeester, John Patrick Kardinaal Foley, is zaterdag hoofdcelebrant tijdens de eucharistieviering. Wereldwijd telt de orde 20.000 leden, waarvan 250 in Nederland. Grootprior voor Nederland is bisschop Hurkmans van Den Bosch.

29-10-2008