26 OKT

Koren studeren jubileummis in

De nieuwe Sint-Jansmis en de (oude) bundel Gezangen voor Liturgie waren de belangrijkste ingrediënten voor de vijfentwintigste Veghelse Zangdag van de Bossche Gregoriusvereniging, die dit weekeinde werd gehouden. Aan belangstelling ontbrak het niet: de dag was helemaal volgeboekt.

Al vroeg in de morgen verzamelden ruim tweehonderd zangers en zangeressen zich op het Fioretticollege in Veghel voor een dag van ontmoeting en studie, oefenen en zingen. Vanwege het jubileum was er een feestelijk gebakje voor de deelnemers, maar de slagroom op de taart was voor de meesten toch de eerste kennismaking met de Sint-Jansmis. Deze werd op verzoek van bisschop Hurkmans gecomponeerd door de priester/musicus Maurice Pirenne voor het 450-jarig jubileum in mei 2009. Jeroen Felix, beleidsmedewerker van de afdeling Den Bosch van de Nederlandse Gregoriusvereniging, oefende met de aanwezigen de jubileummis. Volgens sommige deelnemers aan de studiedag een moeilijke mis, "iets nieuwer dan we gewend zijn" meende een van de deelnemende zangers. Jeroen Felix, die rector cantus is van de kathedraal in Den Bosch, vindt het een uitdagende compositie: "Het vraagt even wat studie".

Mgr Hurkmans voegde zich halverwege de dag bij het gezelschap en speciaal voor hem werd nog een deel van de mis gezongen. De bisschop sprak de deelnemers kort toe.

De Nederlandse Sint Gregoriusvereniging werd in 1878 opgericht door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. De NSGV behartigt de belangen van de kerkmuziek en is onderverdeeld in diocesane afdelingen.

Een fragment van de mis hoort u in een radioverslagje van Omroep Brabant.

26-10-2008