09 OKT

Nicolaaskerk genomineerd voor Vakprijs

Restauratiegroep St. Lucas, is met het project “RK kerk H. Nicolaas in Helvoirt” door de vakjury genomineerd uit 42 inzendingen voor de SchildersVakprijs 2008. De Nicolaaskerk is een van de rijkst beschilderde neogotische kerken van Nederland met een unieke cultuurhistorische waarde.

De Schildersvakprijs bestaat uit een "Juryvakprijs" en een "Publieksprijs". Op de "Juryvakprijs" kunnen buitenstaanders geen invloed uitoefenen, op de "Publieksprijs" wel. Het project dat de meeste stemmen krijgt van het publiek krijgt deze "Publieksprijs".

“Toen we aan het project begonnen was de staat van de schilderingen op de muren en gewelven ‘zwaar vervuild’ en op sommige plaatsen zeer slecht. We moesten alle wanden en gewelven schoonmaken want gedurende bijna 100 jaar had zich het roet van ontelbaar veel kaarsen hierop vastgezet, “ vertelt Leo Scholten, schilder en restauratiewerker. “Kleine beschadigingen zijn geretoucheerd. Grote beschadigingen, als gevolg van jarenlange lekkages, moesten helemaal worden teruggeschilderd.”

Op de site http://www.werkaandekerk.com kunt u de voortgang van de werkzaamheden bekijken en zien hoeveel werk er verricht is om tot het resultaat te komen wat er nu weer in volle glorie staat. Dat is mede te danken aan alle medewerkers die aan dit project met hun vakmanschap en hun inzet hebben bijgedragen. “Zonder hen was het nooit gelukt. Daarom verdienen ook deze mensen het om in het zonnetje gezet te worden. Zij hebben er aan bijgedragen dat een uniek cultureel erfgoedstuk van Nederland bewaard is gebleven.”

Bekijk de site  www.schildersvakkrant.nl/stem_schildersvakprijs en oordeel zelf welk project volgens u de Publieksprijs verdient. Voor het uitbrengen van uw stem op het Helvoirtse project klikt u bij 5: Katholieke Kerk H. Nicolaas op ‘Stem op deze nominatie’

09-10-2008