11 SEP

Bisdom trapt Jubileumjaar af

Vrijdagavond wordt in de kathedraal en in het Theater aan de Parade in Den Bosch het laatste van de vijf jaren van evangelisatie van het Bisdom geopend. Zo’n vierhonderd bezoekers, meest vertegenwoordigers uit de parochies, vieren de feestelijke opening van het Jubileumjaar 2009.

Om 18.30 uur is er een bijzondere eucharistieviering in de Sint Janskathedraal. Hoofdcelebrant is kardinaal G. Danneels, aartsbisschop van Brussel-Mechelen, die ook de homilie verzorgt. Aanwezige priesters kunnen concelebreren. Hen wordt gevraagd een albe en een witte stool mee te nemen en er zijn plaatsen voor hen gereserveerd. De viering staat open voor iedereen.

Dat laatste geldt niet voor de aansluitende bijeenkomst in het Theater aan de Parade. Eenieder die zich daarvoor heeft opgegeven, heeft een entreebewijs voor deze avond ontvangen, op vertoon waarvan men toegang heeft tot de Pleinzaal. Daargekomen wordt men ontvangen met koffie en een broodje en om 20.00 uur start dan het aftrapprogramma van het Jaar van de Evangelisatie. Centraal staan de programma’s en activiteiten die het Bisdom aanstuurt in dit Jubileumjaar.

Ten doop gehouden wordt een gloednieuwe serie boekjes over het katholieke geloof: ‘Geloof op zakformaat’, die gepresenteerd wordt in een aantrekkelijke display. Er is voorts uitleg over het negendaagse Diocesane Geloofsfeest dat in mei 2009 gehouden wordt op het plein van de Parade en waarvoor nadrukkelijk deelname gevraagd wordt van de parochies van het bisdom. Jeroen Felix, rector cantus van de Schola van de kathedraal, geeft een voorproefje van de Sint-Jansmis, de jubileumcompositie die de vermaarde priester-musicus Maurice Pirenne kort voor zijn dood aanbood aan bisschop Hurkmans. Samen met de aanwezigen wordt de mis voor het eerst gezongen.

Hoofdgast en -spreker is Godfried kardinaal Danneels. Zijn referaat heeft evangelisatie als thema. De toespraak van de Belgische kardinaal zal binnenkort ook verschijnen op deze site.

Na een korte nazit is het programma om 22.30 uur afgelopen.

11-09-2008