Nieuws

07 AUG

Vrijwilligersdagen Religieus Erfgoed

Op maandag 20 oktober is er in Den Bosch een vrijwilligersdag in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed. Met dit initiatief wil de Stichting 2008 JRE de vele mensen die een steentje bijdragen aan het behoud van het religieus erfgoed in Nederland in het zonnetje zetten.

Op het programma staan sprekers, die oog hebben voor de zaken die vrijwilligers raken: de schoonheid van de architectuur en de inventaris: glas-in-lood, houtsnijwerk, zilver, fresco’s, de historie van de locatie. Zij vertellen over de betekenis die religieus erfgoed voor hen persoonlijk heeft. Aandacht voor praktische zaken is er ook. Deskundigen die zich bezig houden met restauratie en beheer van religieus erfgoed vertellen over de kneepjes van het vak. Tijdens een informele lunch is er volop tijd om ervaringen uit te wisselen. Er is  een levendige informatiemarkt, met  tal van aanbieders van cursussen over presenteren voor publiek, over programmering van evenementen, omgang met kostbare voorwerpen en over onderhoud en beheer van religieuze gebouwen.

In de middag is het tijd voor een wandeling onder leiding van gidsen langs het lokale religieus erfgoed in al zijn veelkleurigheid. Er zijn rondleidingen in religieuze gebouwen, afhankelijk van de stad in moskeeën, synagogen, tempels en kerken. De dag wordt besloten met een drankje. Deelname aan de vrijwilligersdagen is gratis dankzij de steun van het Prins Bernard Cultuurfonds, VSBfonds, de Mondriaan Stichting en het Sint-Jacobs Godshuis.

De vrijwilligersdagen vinden plaats in:
- 's-Hertogenbosch, Hieronymus Bosch Art Centre  
maandag 20 oktober 2008, 10.30 uur tot 18.00 uur
- Haarlem, Kathedrale Basiliek St. Bavo
zaterdag 25 oktober 2008, 10.30 uur tot 18.00 uur
- Zwolle, Dominicanenklooster
woensdag 29 oktober 2008, 10.30 uur tot 18.00 uur

Informatie en aanmelding
U kunt voor informatie en een aanmeldingsformulier terecht op de website www.2008re.nl
Klik op ‘Nieuws’ op de homepage en u vindt de alle informatie plus een inschrijfformulier.
We adviseren u snel te reserveren. De inschrijving sluit op 15 september 2008. Er zijn 300 plaatsen per bijeenkomst beschikbaar: vol is vol! . Bevestigingen worden voor 1 oktober toegestuurd.

 

07-08-2008