10 JUN

Meerveldhoven viert parochiejubileum in Rome

De Sint-Lambertusparochie in Meerveldhoven heeft met Onze-Lieve-Vrouw ter Eik een bijzonder Mariaheiligdom in huis, dat jaarlijks vele pelgrims mag verwelkomen in de meimaand. Maar als parochie zelf op bedevaart gaan, dat is nog niet eerder gedaan. Volgend jaar komt daar verandering in, dan neemt een groep parochianen deel aan de diocesane Romereis.

Waarom heeft de parochie ervoor gekozen om met het bisdom naar Rome te gaan? “In 2009 bestaat het bisdom 450 jaar en onze parochie 150 jaar! Toen de informatie over de Romereis binnenkwam, hebben we bedacht dat dat parochiejubileum een mooie aanleiding is om op bedevaart naar Rome te gaan”, aldus Rieke Heijnen, lid van de werkgroep 150 jaar Lambertusparochie, bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) kring Veldhoven en aanspreekpunt van de KBO voor de parochie. “Met de KBO organiseren we al heel lang bedevaarten – jaarlijks twee maal: in mei naar Oostakker (B) en in oktober naar Den Bosch – maar de parochie kende zo’n bedevaarttraditie nog niet.”

Een indicatie van het aantal deelnemers kan Heijnen nog niet geven, want de informatieavond in de parochie is net pas geweest. Overigens trok die avond meteen al 20 geïnteresseerde parochianen. “De pastoor kondigt iedere keer na de mis aan dat de parochie naar Rome gaat. We hebben de folders van de jubileumbedevaart op een zichtbare plaats liggen. Ze vliegen weg! Daarnaast heb ik de reis ter sprake gebracht binnen de KBO en alle bestuursleden een folder gegeven. Op die manier zijn alle afdelingen in Veldhoven ervan op de hoogte.”

Naast de Romebedevaart staat Meerveldhoven ook op andere momenten stil bij het 150-jarig jubileum. “Vanaf de Advent 2008 starten we een speciaal programma. Tijdens alle hoogfeesten en bijzondere momenten in het kerkelijk jaar besteden we er aandacht aan: we hebben een speciaal logo ontworpen en er is een gebed gemaakt voor het jubileum. Daarnaast organiseren we een dag voor alle vrijwilligers in de parochie, waarbij we ook bisschop Hurkmans willen uitnodigen. In september 2009 sluiten we het jubileumjaar in de parochie officieel af, en in oktober 2009 gaan we dan natuurlijk nog naar Rome.”
10-06-2008