Nieuws

09 JUN

Bisschop zegent Maria's Allemansmantel

De Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch heeft er een nieuwe mantel bij. Onder grote publieke belangstelling werd deze zogenaamde ‘Allemansmantel’ afgelopen zaterdag door bisschop Hurkmans gezegend.

Foto: Bisdom van 's-Hertogenbosch - J. van EedenHonderden ‘lepkes’ verwerkte kunstenares Nelleke de Laat in de blauwe schutsmantel voor de ‘Gezegende onder de vrouwen’. Lapjes stof die de kunstenares kreeg van prominente en minder bekende Brabanders. De Laat rijgde daarmee ‘droevige en dankbare herinneringen’ aan elkaar als een tastbaar geschenk voor het Bossche genadebeeld.

Bisschop Hurkmans schonk ook een stukje stof: “Toen Nelleke de Laat bij mij kwam om te vragen of ik een ‘lepke of iets had’ om daaruit een bloem te maken voor de mantel van de Zoete Moeder, dacht ik al vlug aan een paar sokken die ik jaren geleden met een verjaardag van mijn moeder had gekregen. Zij mocht mij ter wereld brengen en door haar zorg heb ik mijn weg in het leven gevonden. Bij het gaan van die weg zijn je voeten belangrijk en symbolisch gezegd is het niet goed wanneer je altijd met koude voeten in het leven staat. Juist daarom is de zorg van onze moeders en van onze hemelse Moeder zo belangrijk. Maria die als Moeder ons verbindt met God. Wat zou ik beter voor de mantel van Maria kunnen geven dan de sokken die mijn moeder voor me heeft gebreid? Ik geef ze met de bede: Maria wees zorgzaam voor mijn moeder en  voor alle vrouwen van haar generatie en voor al degenen die hen na aan haar hart liggen.”

Een van de lapjes is afkomstig van het uniform van een van de overlevenden van de Herculesramp die op 15 juli 1996 plaatsvond op Vliegbasis Eindhoven en aan 34 mensen het leven kostte. De militaire muzikant blies aan het einde van de viering het Ave Maria, dat met een daverend applaus werd beantwoord.

Tot 1 augustus kan men de nieuwe mantel bewonderen in Museum de Bouwloods, naast de kathedraal.
09-06-2008