29 MEI

Bisdommedewerkers naar Oudenbosch

Als opmaat naar de pelgrimsreis in oktober 2009 naar Rome gaan alle bisdom- en seminariemedewerkers donderdag 29 mei als personeelsuitje naar de Basiliek van Oudenbosch en het nabijgelegen Zouavenmuseum. De kerk kwam onlangs nog uitgebreid in de publiciteit door het huwelijk van volkszanger Frans Bauer.

De kerk van Oudenbosch, van de H. Agatha en Barbara, is een kopie van de Sint-Pieter, maar dan 16 keer zo klein. In 1865 startte pastoor Hellemons met de bouw onder leiding van de beroemde architect Cuypers. Oudenbosch was in de jaren 1864-1870 het voornaamste vertrekpunt van zo’n 3.000 katholieke jongeren om paus Pius IX te helpen bij de verdediging van Rome en wijde omgeving. Koning Victor Emmanuel II was namelijk bezig om Italië op de Kerk te veroveren, wat uiteindelijk leidde tot wat nu het Vaticaan is.

Zowel in de basiliek als het museum krijgen de medewerkers met hun eventuele echtgenotes c.q. echtgenoten een rondleiding. In de basiliek wordt ook de Eucharistie gevierd met bisschop Hurkmans als hoofdcelebrant. Daarna vertrekt het gezelschap naar Congrescentrum Bovendonk voor het diner. In dit complex is ook de priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda gevestigd.

29-05-2008